medisch

Grounded or not: kan je je lichaam 3D-printen?

Amerikaanse wetenschappers hebben een 3D-printer ontwikkeld waarmee lichaamsdelen kunnen worden gemaakt. De bioprinter gebruikt afbreekbaar materiaal voor het maken van weefsel en een gel van levende cellen.

De onderzoekers van het medisch instituut Wake Forest in de Verenigde Staten hebben tientallen jaren gewerkt aan de bioprinter, schrijft the Guardian.

Ze hebben onder meer een babyoor geprint, om te zien hoe de bloedvaten zich gedragen na een transplantatie bij een muis. De wetenschappers hebben bij muizen oren onder de huid aangebracht, zodat ze de bloedsdoorloop en de vorming van kraakbeen konden waarnemen. Het vormen van kraakbeen duurde zo’n twee maanden. De 3D-prints zijn nog niet gebruikt op mensen.

Het printen van organen is volop in ontwikkeling, maar er is nog een probleem. De organen kunnen wel geprint worden, maar de snelheid waarmee dit gebeurt is nog niet optimaal. Hierdoor is het orgaan na het printen nog niet geheel af. Aangezien de innovaties in de 3d wereld snel gaan, zou het ons niet verbazen als er snel organen geprint kunnen worden die relatief makkelijk beschikbaar zijn voor orgaantransplantatie. Het eerste orgaan daarvoor is de lever.