Alexis Walsch

Grounded or not: 3D-creaties op de catwalk

De modeliefhebbers hebben er waarschijnlijk geen seconde van gemist: New York Fashion Week. Deze begon op 10 februari en eindigde vorige week donderdag. Tijdens deze dagen werden er allerlei internationale modecollecties getoond aan de pers, potentiële kopers en het algemene publiek. Je zult wel denken: waarom hebben ze het in hemelsnaam over mode op een 3D-print blog? Geloof het of niet, 3D-geprinte kleding is steeds vaker te zien in de modewereld (denk bijvoorbeeld aan de schoenen waar we het een aantal weken geleden over hadden). Voorheen waren het kleine onderdelen die door een 3D-printer werden gemaakt, maar het bleef nu niet bij onderdelen. Complete kledingstukken kunnen nu worden geprint. Dit was ook het geval tijdens de New York Fashion Week afgelopen week. Zo lieten designers threeASFOUR en Travis Fitch deze twee prachtige jurken zien die volledig 3D-geprint zijn. Voordeel: relatief heel goedkoop! Maar dan komen we wel weer bij het bekende nadeel dat het ontzettend lang duurt. Toch een bijzonder eindresultaat vinden wij!

threeASFOUR

De jurken zijn met een speciale Nano Enhanced Elastomeric technologie gemaakt. Deze technologie maakt gebruik van extreem flexibel en duurzaam materiaal. Dit hebben de ontwerpers gedaan zodat de jurken er niet alleen fantastisch uitzien maar ook soepel met het lichaam mee kunnen bewegen.

Ook designer Alexis Walsch liet haar 3D-creaties op de catwalk zien. Om deze jurk een comfortabele pasvorm te geven, zijn er eerst 400 individuele stukjes geprint. Vervolgens zijn deze onderdelen allemaal handmatig aan elkaar gemonteerd tot er één jurk ontstond. Door het flexibele materiaal en het feit dat alle stukjes apart zijn geprint, is de jurk heel beweeglijk. Een rondje catwalk in deze creaties is dus geen probleem.

Alexis Walsch

Wij vinden dit Grounded voor op de catwalk, maar echt wearable vinden we het niet. We zien het nog niet in onze kledingkast hangen om dagelijks aan te trekken naar kantoor. Wij zijn benieuwd of we over een tijd ook 3D-geprinte kleding in de winkel kunnen kopen en of het dan ook echt kleding gaat zijn waar je de hele dag in wil lopen. Toch lijkt de ontwikkeling van 3D-printen op verschillende vakgebieden snel te gaan, dus het zou ons niet verbazen als het uiteindelijk voor consumenten verkrijgbaar zou zijn. Wie weet wat de toekomst brengt!