Janne-Kyttanen-Cubify-3D-Printed-Shoes-1

Grounded or not: 3D-geprinte schoenen

Zoals we de shoe lovers vorige week beloofd hadden, gaat het deze week over 3D-geprinte schoenen. Op de foto in de vorige post lieten wij schoenen zien die 3D-geprint zijn en vertelden we dat je er ook daadwerkelijk op kunt lopen. Wij betwijfelen alleen of je de dag overleeft zonder blaren of wondjes op deze schoenen van Continuum, maar goed, wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Gelukkig zijn er ook bedrijven die wat meer aandacht aan comfort besteden. Zo presenteerde Adidas eind vorig jaar een sneaker waarvan de zool gemaakt is van 3D-geprint plastic. Een gewone zool is zó 2015. Klik hier om zelf te bepalen wat je van de schoenen vindt. Helaas zijn deze nog niet verkrijgbaar voor de consument. New Balance kondigde onlangs aan met een soortgelijke schoen te komen die wél commercieel op de markt gezet zal worden. Dat zou een primeur zijn op het gebied van sportschoenen met een 3D-geprinte zool.

Velen van jullie zullen (net als wij) wel denken: Waarom zou je een schoen 3D-printen? Bij 3D-printen denken we namelijk vaak aan harde materialen zoals metaal of kunststoffen, maar voor de fashion industry is het 3D-produceren met zachte materialen natuurlijk erg interessant. JS Shoe maakt bijvoorbeeld schoenen door 3D te breien. Heerlijk voor de winter! Dus om terug te komen op de vraag hierboven:

Ten eerste kunnen 3D-geprinte schoenen in de toekomst veel goedkoper geproduceerd worden dan normale schoenen, omdat je stappen kunt overslaan in het productieproces en lokaal kunt produceren. Hierdoor kunnen wij ze weer voor minder eurootjes in de winkel scoren. Yes! Sterker nog, we kunnen ze misschien wel downloaden en zelf 3D-printen! Deze schoenen van United Nude zijn bijvoorbeeld geprint met een ‘gewone’ thuisprinter.Ten tweede kunnen we onze schoenen volledig naar eigen smaak laten customizen zodat ze écht uniek zijn (we horen de hipsters al juichen). En ten derde kunnen 3D-geprinte schoenen echt volledig naar de vorm van je voet gemaakt worden. Zeg maar dag tegen de pijnlijke blaren en de eerste dagen van ongemak die je vaak met nieuwe schoenen ervaart.

Met 3D-geprinte schoenen bespaar je dus centjes, kun je je schoenencollectie aanvullen met een super uniek paar en loop je vanaf de eerste dag dat je ze hebt al op wolkjes. Als dit niet Grounded is, weten wij het ook niet meer!

Nu we jullie helemaal enthousiast gemaakt hebben, zullen jullie je wel afvragen waar je zulke schoenen dan kunt inslaan. Hele bijzondere en kunstzinnige schoenen van ontwerpers als Iris van Herpen zijn meestal verre van betaalbaar en misschien niet voor iedereen weggelegd. Grote merken zoals Nike en Adidas laten nog even op zich wachten en de prijs van de nieuwste New Balance schoenen die vanaf april verkrijgbaar zullen zijn, is nog niet bekend. Voor nu zullen we het dus nog even moeten doen met onze niet zo coole schoenen en wachten we met smart af.

Benieuwd naar de meest opvallende 3D-geprinte schoenen? Bekijk de fotogalerij hieronder.