4D header

Grounded or not: 4D (!) printen

Zoals de titel al verklapt gaan we het deze week over 4D-printen hebben. Je zult wel denken: ‘4D-printen? Ik was net gewend aan 3D-printen.’ Dat was namelijk wel wat wij dachten. We gingen natuurlijk meteen op onderzoek uit om uit te zoeken wat 4D-printen nou precies is. Ook al wordt er al een tijdje gesproken over 4D-printen, voor veel mensen is het nog steeds onduidelijk hoe het werkt.

Deze nieuwere manier van printen is ontwikkeld door wetenschappers van de Harvard University en zij hebben de term ‘4D-printen’ eigenlijk zelf verzonnen. Ze hebben het zo genoemd, omdat je na het printen niet zomaar een object hebt, maar een object dat kan bewegen. Hè? Dit heeft altijd te maken met het materiaal dat wordt gebruikt. De 4e D staat voor de vierde dimensie: tijd. In onderstaand filmpje zie je het project van de Harvard University. Zij hebben een hydrogel op basis van cellulose gebruikt om te printen. Het geprinte object kun je dan in water plaatsen, waardoor het gaat bewegen zonder dat het wordt aangeraakt door mensen. Met 4D-printen kun je dus zelf-transformerende objecten maken. Bekijk hieronder het filmpje.

Dit is nog maar het begin, maar dit artikel stelt dat er binnen 5 tot 10 jaar organen als een hart en een lever geprint kunnen worden. Dat zou ontzettend veel betekenen in de medische wereld. Misschien worden die eindeloze wachtlijsten met mensen die wachten op een orgaandonor dan veel minder lang. Laten we hopen dat deze technologie zich in rap tempo ontwikkelt. Fingers crossed!

Bekijk hier een TED Talk waarin nog een aantal voorbeelden worden getoond van 4D-printen.