Grounded or not: back to the future?

Je zult wel denken: back to the future? We vonden deze titel wel toepasselijk omdat we twee hele verbazingwekkende dingen zijn tegengekomen. De één zo oud dat het bijna uit de Gouden Eeuw komt en de ander zo modern dat het onrealistisch lijkt.

We kennen hem allemaal wel: Rembrandt van Rijn. Deze kunstenaar is al eeuwen geleden overleden, maar met behulp van 3D-printen zou het binnenkort mogelijk zijn om ‘The Next Rembrandt’ te creëren. Een schilderij lijkt in eerste instantie plat, maar van dichtbij zie je dat er hoogteverschillen zijn door de penseelstreken. Nederlandse bank ING is een project gestart waarbij ze met behulp van 3D-scanners de schildertechniek en deze hoogteverschillen van Rembrandt kunnen nabootsen. Met deze techniek kunnen ze een schilderij maken geïnspireerd op het werk van Rembrandt. Aangezien de kunstenaar niet meer leeft, is het geen echt exemplaar, maar op deze manier kan zijn stijl wel voortgezet worden. Zoals hieronder in het filmpje te zien is, is het geen kopie van een bestaand schilderij van Rembrandt, maar een compleet nieuw schilderij in zijn stijl. Fans kunnen hier blij mee zijn omdat Rembrandt zo misschien weer een beetje tot leven komt, maar ze kunnen het ook zien als namaak en er daarom juist tegen zijn.

En nu op naar de toekomst! Wat we nu gevonden hebben, daar kunnen we met ons verstand nog niet helemaal bij. De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft het voor elkaar gekregen om robots te ontwikkelen die zich kunnen voortplanten. Voortplanten? Ja, for real. We zijn er nog niet over uit of we dit Grounded vinden of juist heel creepy. In het onderstaande filmpje wordt dit vrij ingewikkeld uitgelegd, dus wij doen het in onze eigen woorden: er worden twee verschillende robots in een soort bak neergelegd. Beide robots hebben andere ”genen” en deze delen ze met elkaar zodra ze fysiek contact hebben. Wanneer deze genen met elkaar gedeeld zijn, wordt er automatisch een opdracht naar de 3D-printer verstuurd die vervolgens de onderdelen voor een nieuwe robot uitprint. Dit moet de geboorte van een baby voorstellen. Al met al een ingewikkeld proces, maar wat is hier het nut nou van? Ze willen deze robots op een Marsbasis zetten en taken laten uitvoeren, aangezien de mens er niet kan leven. Wij vinden dit super futuristisch klinken en daarom misschien toch wel een beetje Grounded. Go technology!