TNO2

Grounded or not: voedsel printen

Een paar maanden geleden schreven we over het printen van chocolade. Ondertussen zijn ze al een heel stuk verder gekomen met het printen van voedsel. Naast dat het natuurlijk lekker makkelijk is om voedsel te laten printen in plaats van zelf te koken, zitten er een heleboel voordelen aan vast die niets met luiheid te maken hebben. Onze aardbol wordt steeds voller met mensen, maar de natural sources van ons voedsel kunnen ons niet voor altijd voeden. Here comes food printing! Daarnaast kun je maaltijden persoonlijk maken, je kunt helemaal zelf instellen welke voedingsstoffen er in moeten zitten maar ook hoeveel calorieën het bevat, welke smaken het heeft en welke texturen en vormen het zal hebben. Zo zal een fanatieke sporter waarschijnlijk voor een maaltijd met veel proteïnen gaan en iemand die met griep thuis ligt voor een maaltijd met veel vitamientjes. Om het nog even wat gekker te maken: zelfs rundvlees zal geprint kunnen worden. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat de CO2-uitstoot zal verminderen doordat er minder runderen zullen rondlopen en deze dan ook niet meer gevoed hoeven worden. YAY voor duurzaamheid! Het laatste voordeel zal jullie allemaal bekend voorkomen. Als klein kind vond je alle groenten vies. Met de 3D-printer kun je bijvoorbeeld de smaak van bietjes veranderen zonder de vitaminen te verliezen. Vervolgens kun je je zelfgemaakte bietjes in een leuk vormpje printen (een autootje, vliegtuigje, noem maar op) zodat de kleintjes er blij van worden en jij als ouder geen uren aan tafel hoeft te zitten. Win-win! Bekijk hier welke food printers er al bestaan en op welke we nog even moeten wachten.

Foto: TNO