Grounded or not: zelf 3D-printen zonder eigen printer

Staan jullie nu al te trappelen om zelf iets 3D te printen? Een 3D-printer aanschaffen doe je niet van de een op de andere dag (tenzij je een paar duizend euro kan missen). En zelf een ontwerp maken is ook niet voor iedereen weggelegd. Maar niet getreurd, er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Je kunt jouw driedimensionale fantasieën écht werkelijkheid laten worden. Maar hoe?

Stap 1: Zoek iets leuks wat je zou willen printen. Op deze website kun je inspiratie en voorbeelden van databases met 3D-files vinden. Op de sites die genoemd worden, staan zowel gratis ontwerpen als ontwerpen waar je voor moet betalen. Je kunt direct een ontwerp downloaden dat je leuk lijkt. Vaak staan er ook foto’s van de daadwerkelijk geprinte ontwerpen bij, zo kun je een beter idee krijgen van hoe het ontwerp in het echt eruit komt te zien.
Stap 2: Als je iets leuks gevonden hebt waar je super enthousiast over bent en de file hiervan hebt gedownload, kun je met je ontwerp naar een 3D-printservice gaan. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Oceanz, heel makkelijk: daar printen zij het voor je en hoef je zelf dus niets te doen. Je kunt ook naar een Fablab in de buurt gaan, hier kun je zelf het ontwerp printen. Het is dan wel handig als je al enige ervaring met 3D-printen hebt. Op de website kun je alle locaties vinden. De meeste locaties hebben één of meerdere gratis inloopdagen per week, je betaalt dan meestal wel zelf voor het gebruikte materiaal. Let er wel op dat je veel verschillende printtechnieken en materialen hebt en dat er bij Fablabs meestal andere soorten printers worden gebruikt dan bij printservices. Check of er bij je gedownloade ontwerp instructies staan voor het printen of vraag naar de opties bij de printservice.
Stap 3: Geniet van je driedimensionale kunstwerk!

Sharing is caring: deel een foto van je 3D-geprinte creatie op de website waar je het ontwerp hebt gedownload. Als je er bij zet met wat voor materiaal het geprint is, help je anderen ook weer verder.

Te lui om op onderzoek uit te gaan? Geen probleem, daar zijn wij voor. We hebben op verschillende sites gekeken wat je zoal kunt downloaden. Voor de stevige drinkers onder ons kun je bijvoorbeeld dit wijnrek downloaden. Moeten we er wel bij vertellen dat dat ding 33 euri’s kost en dan heb je alleen nog maar het ontwerp gedownload. Dan moet je dus nog naar de printshop om daar het materiaal te betalen. Wij vinden het een duur grapje voor een wel heel simpel wijnrek. Ook kun je hele praktische ontwerpen downloaden, zoals dit handige hangertje voor je handdoeken. Heel leuk, maar het kan ook op een snellere manier. In plaats van het hele printproces te doorlopen, kun je ook een pitstop maken bij de Blokker en een minuut later dat hangertje in je broekzak stoppen. Lekker Grounded allemaal, NOT!

Iets wat we wel heel Grounded vinden, zijn deze legopoppetjes. Altijd al een kleinere versie van jezelf willen zien? Geen probleem! Funky 3D Faces kan namelijk een 3D-print van je hoofd maken die je op een legopoppetje kunt zetten. Leuk om als cadeautje te geven aan je lover, zo weet je zeker dat hij/zij de hele dag aan je denkt. Je hoeft er niet eens de deur voor uit! Het enige wat je hiervoor moet doen is een haarstijl kiezen en een foto van de voor- en zijkant van je gezicht op te sturen en klaar is Kees. Funky 3D Faces regelt de rest. Het kost je wel 30 euro, maar dan heb je ook wat.

Benieuwd waar we het volgende week over gaan hebben? Hint: het is verslavend en komt nu ook uit een 3D-printer.