onderzetters

Grounded or not: zelf een ontwerp customizen

Na al dat geklets over 3D-printen, konden we natuurlijk niet wachten om het zelf ook een keer uit te proberen. Omdat we eerder een blogpost hadden geschreven over zelf 3D-printen wisten we precies wat we moesten doen en volgden we braaf ons eigen stappenplannetje. We merkten dat er wel een aantal stappen bij kwamen. Lees verder en je ontdekt waarom!

Stap 1: Als je geen 3D-printer hebt kun je deze stap overslaan. Wij hebben er dus wel een en moesten als eerste materiaal uitkiezen voor onze 3D-ontwerpen. We hebben dat materiaal aangeschaft via plastic2print.com en hebben gekozen voor het zwarte materiaal dat verderop in de post te zien is. We hadden ook nog een stukje glow-in-the-dark filament liggen, deze hebben we ook uitgeprobeerd.

Stap 2: We zochten naar iets leuks om te printen. We zagen op Thingiverse onderzetters van die je zelf kunt customizen naar je eigen smaak. Dit wilden we natuurlijk meteen uitproberen!

Zoals je ziet, staan er aan de linkerkant allemaal getallen. Hier hoef je echt geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben. Gewoon een beetje spelen met de getallen en je zult vanzelf merken dat je onderzetter er steeds een beetje anders uit gaat zien. Iets hoekiger of ronder, hoger of lager, je kunt hem helemaal aanpassen tot hij perfect voor jou is.

Stap 3: Heb je geen 3D-printer thuis? Dan is het nu tijd om naar een 3D-printservice te wandelen. Omdat wij wel een 3D-printer tot onze beschikking hadden, konden wij dat wandelingetje overslaan. Nadat we een aantal onderzetters gecustomized hadden, moesten we de bestanden downloaden en in het programma Cura zetten. Dit is een gratis programma waarin je je 3D-ontwerpen klaar kunt maken voor het printen. In Cura kun je bijvoorbeeld instellen hoe dik je de laagjes van je ontwerp geprint wilt hebben. Geen zorgen, we zullen niet verder op deze ingewikkelde opties ingaan, aangezien we er zelf ook niet veel van snappen. Gelukkig heb je ook de makkelijke versie: kiezen voor low, normal of high quality. Eenmaal in Cura hebben we onze onderzetters op een SD-kaartje gezet die in de 3D-printer past. Vervolgens gaat het kaartje in de printer en printen maar!

Hierboven zie je hoe dat printproces voor een onderzetter eruit kan zien. Het duurde ongeveer 30 minuten om één onderzetter te printen.

Stap 4: Nou, wij kunnen nu driedimensionaal genieten van onze onderzetters en vinden dit dus heel Grounded!

Tot volgende week!