251609

Janjaap Ruijssenaars – Het 3D printen van huizen komt steeds dichterbij

De Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture (Amsterdam) heeft een gebouw ontwerpen met een continue vorm. De doorlopende vorm doet denken een tekening van Escher. De zogeheten Landscape House moet door middel van 3D printen uiterlijk in 2014 gerealiseerd worden.

Het idee voor het Landscape House is ontstaan naar aanleiding van een Europan-prijsvraag. “Het ging om een woning in Ierland”, aldus Ruijssenaars. “De locatie aan de kust was zo mooi dat we het ontwerp wilden laten aansluiten bij de natuur. Landschappen zijn eindeloos en onze vraag werd of je een huis kunt ontwerpen dat even continu is. We hebben een stuk papier genomen en zijn gaan vouwen om een eindeloze vorm te maken.”

Naast het ontwerp maakte Ruijssenaars samen met wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs de 3D-techniek voor het huis. We hebben al eerder geschreven over Enrico Dini, die 3D printen toepast op de schaal ven een gebouw. De Italiaan is een pionier op dit gebied. Arup Amsterdam en Bollinger + Grohmann uit Duitsland zijn betrokken bij het constructief ontwerp. Al deze knappe koppen komen in dit project samen om het eerste 3D geprinte huis een feit te maken.

Het huis zal waarschijnlijk in stukken van 6 bij 9 meter worden 3D geprint en vervolgens worden samengevoegd. Zand of vermalen steen wordt met een verharder geprint in de gewenste vorm.

Dini geeft op 25 januari en 7 februari een lezing over zijn printtechniek. Nieuwsgiering? Kijk bij evenementen voor de details.

Bron: Architectenweb

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *