ear van gogh

Het oor van Vincent van Gogh 3D-geprint

In een Duits museum is het oor van Vincent van Gogh 3D-geprint te vinden, gemaakt van menselijke cellen die gekweekt zijn uit genetisch materiaal van een van de levende familieleden van de Nederlandse kunstenaar.

De kunstenaar Diemut Strebe maakte de replica op de Brigham and Women’s Hospital in Boston. Lieuwe van Gogh, de achterkleinzoon van Theo van Gogh, de broer van Vincent, heeft het genetisch materiaal geleverd. Lieuwe en Vincent van Gogh delen hetzelfde Y-chromosoom, dat door de man wordt doorgegeven.

Door middel van een 3D-printer zijn de cellen gevormd tot het linker oor van Vincent van Gogh, dat hij zou hebben afgesneden tijdens een psychose die hij onderging in 1888. In 1890 overleed de kunstenaar.

Strebe vertelt het volgende: ‘’Ik gebruik de wetenschap in feite als een soort kwast, net als dat Vincent verf gebruikte. Het oor wordt in leven gehouden door een doorzichtige box, waar voedende vloeistof in zit. In theorie kan het oor jaren blijven ‘leven’.’’

In het kunst en media museum in Karlsruhe in Duitsland, wordt het oor tot 6 juli tentoongesteld. Bezoekers kunnen hier terecht bij het ‘luisterend oor’. Want hoe gek het ook klinkt, je kunt dus daadwerkelijk tegen het oor praten. Het gesproken geluid wordt verwerkt door een computer en simuleert zenuw impulsen. Logisch gezien praat het oor niet terug, maar ontstaat er een knetterend geluid dat de ‘afwezigheid’  van een terug pratende mond weergeeft.