Ground3d Monday Meetup

Eerste Ground3d Monday Meetup zeer geslaagd!

Afgelopen maandag hebben wij onze eerste Monday Meetup bij Seats2Meet georganiseerd. Thema van deze keer was “Wat doet Nederland met 3D printen?”. In een volle zaal met belangstellenden met uiteenlopende achtergronden, trapte Bart Veldhuizen af met een verhelderende en inspirerende lezing over 3D printen en hoe het allemaal begon bij Shapeways. Shapeways is een 3D print service die niet alleen jouw 3D bestanden in kunststof, keramiek, full color en in allerlei andere variaties kan materialiseren, maar nodigt iedereen ook uit om eigen ontwerpen te verkopen via hun online platform. Het begon allemaal als een spin-off van Philips en met het briljante idee van Peter Weijmarshausen om meerdere objecten in een keer te 3D printen om de kosten per geprint object te verlagen. Met de grootte die Shapeways inmiddels heeft bereikt (binnenkort opent Shapeways in New York de grootste 3D print fabriek ter wereld waar zo’n 5 miljoen objecten per jaar gefabriceerd kunnen worden, en ook de vestiging in Eindhoven zal uitgebreid worden), kunnen zij zeer voordelige tarieven aanbieden. Bart vertelt ook dat 3D printen nog altijd in ontwikkeling is en zeker nog niet alles mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld nylon en roestvrij staal niet direct in een object combineren. Desalniettemin brengt 3D printen enorme mogelijkheden en voordelen met zich mee. “Massaproductie is saai en niet meer van deze tijd”, zegt Bart. Bij Shapeways kun je dan ook met allerlei tools je eigen variant op een product maken en deze met een muisklik bestellen. Iedereen kan het, je hoeft absoluut geen kennis te hebben van ingewikkelde software en dat opent deuren voor mensen die zelf willen bepalen hoe hun product eruit ziet. Mass personalization is het credo.

Jonas Samson is ontwerper en gebruikt 3D printen op meerderen manieren in zijn werk. “Als ontwerper word ik er heel bij van dat je nu vormen kan maken, die vroeger onmogelijk geproduceerd konden worden”, zegt Jonas. Hij gebruikt het 3D printen niet alleen om prototypes mee te maken, die met andere technieken niet te produceren zijn, maar ook als productiemethode om af-producten te maken die direct aan de consument geleverd worden. Zijn YourKees is daar een voorbeeld van. Deze telefoonhoesjes zijn niet alleen 3D-geprint, maar ook customizable met een prachtige interface waarop je direct kan zien hoe jouw zelf samengestelde “Kees” eruit komt te zien. Je kunt eindeloos variëren met de prachtige designs. YourKees is absoluut een product waar wij blij van worden!

Yvonne van Zummeren is een schoolvoorbeeld voor de democratisering van het ontwerpproces dankzij de mogelijkheden van 3D printen. Sinds een jaar is ze sieradenontwerpster, zonder een opleiding of achtergrond als ontwerpster. Ze studeerde kunstgeschiedenis en communicatiewetenschap en concludeerde dat kunst en verhalen vertellen datgene is wat zij wilde combineren in een product. Hieruit ontstond Dyvsign. Onder deze naam brengt Yvonne sieraden uit met een kunsthistorisch verhaal. Zo heeft ze prachtige armbanden ontworpen, gebaseerd op kunstwerken van Matisse, Picasso en Barbara Kruger. Met haar producten spreekt Yvonne vooral de vrouwelijke consument aan, aan wie zij niet alleen het kunsthistorische verhaal vertelt, maar ook over de techniek van 3D printen. Binnenkort brengt zij in samenwerking met Victoria Koblenko een nieuwe collectie uit. “Ik wil duidelijk maken dat dit ook voor jou haalbaar is!” vertelt Yvonne. “Je hebt geen cursus zilversmeden, een modeopleiding of een fabriek in China nodig. 3D-printen maakt het ook voor jou mogelijk om jouw ideeën werkelijkheid te laten zijn. De bal ligt nu bij jou, en niet meer bij de producent.”

Na de inspirerende lezingen benutte ons publiek de kans om de verschillende 3D geprinte objecten van dichtbij te bekijken en aan te raken. Kopjes van keramiek, minihuisjes met piepkleine meubeltjes in full color sandstone, het 3D geprinte strandbeest dat (afgezien van de propellor) met alle 75 bewegende onderdelen in een keer uit de printer komt, het blijft indrukwekkend om te zien.

Tijdens de borrel maakte Charles Casterman van Reality4 tussen de drankjes, hapjes en praatjes door 3D scans van onze gasten, waarmee iedereen zijn/haar eigen gezicht in 3D kan printen of laten printen.

Alle sprekers en bezoekers: bedankt voor een geweldige eerste Monday Meetup en tot de volgende keer!