NASA test 3D-printen voor ruimtestation ISS

Ik ga de ruimte in en ik neem mee: een 3D-printer

NASA heeft een 3D-printer goedgekeurd die volgend jaar de ruimte in zal gaan. Met de 3D-printer kunnen astronauten op de International Space Station (ISS) on-demand allerlei handige onderdelen en gereedschappen produceren.

Het apparaat is gemaakt door Made in Space in samenwerking met NASA’s Marshall Space Fight Center. Het is de eerste 3D-printer die kan functioneren onder de omstandigheden in de ruimte. Zo zijn er verschillende tests gedaan om de werking van de printer bij verminderde zwaartekracht te onderzoeken.

De 3D-printer is niet veel groter dan een schoenendoos en is helemaal afgesloten. De buitenkant is gemaakt van metaal en is voorzien van een glazen voorkant, zodat je de binnenkant van de printer kunt zien. De printer werkt met de Fused Deposition Modeling techniek, waarbij er laagjes gesmolten polymeer kunststof bovenop elkaar worden gelegd door middel van een kleine spuitmond.

“De 3D-printer die we voor ISS aan het ontwikkelen zijn, maakt astronauten van vandaag minder afhankelijk van de aarde”, zegt Noah Paul-Gin, hoofd microzwaartekracht experiment. Volgens Jason Dunn, CTO en mede-oprichter van Made in Space zal het in de toekomst steeds belangrijker worden dat astronauten 3D-printers bij zich hebben. Inderdaad wel handig als je iets vergeten bent of er iets gerepareerd moet worden en je nog een extra lange reis voor de boeg hebt. Met deze 3D-printer kun je zo’n 30% van de reserveonderdelen op het ruimtestation uitprinten. Daarnaast is het te gebruiken om special tools en objecten te produceren, zoals klemmen, gespen en houders.

Eerder berichtten we over 3D-printen met maanstof, 3D-geprinte stations op de maan en 3D-geprinte raketonderdelen.

Bron: dezeen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *