dutch-designer-launches-holthinrichs-watches-new-3d-printed-watch-brand-5

Michiel Holthinrichs pionier op het gebied van 3D-printing.

We spraken Michiel Holthinrichs, founder van Holtinhinrichs Watches en pionier op het gebied van 3D-printing, over zijn concept, visie en ambitie. Vorige week hebben jullie al kunnen lezen dat Nederland sinds kort een luxueus horlogemerk rijker is. Nu hoor ik je denken; ‘Wat heeft dat nou weer met Ground3d te maken? Nou, deze jonge ondernemer maakt gebruik van 3D-printing bij zijn ontwerp. Vorige week concludeerde ik dat zijn horloges super Ground3d zijn, dus was het tijd voor een interview.

‘Ik was vroeger eigenlijk altijd al aan het tekenen. Toen ik architectuur ging studeren kreeg ik steeds meer liefde voor details. Kleine details kunnen het ontwerp namelijk écht af maken. Die liefde voor details hebben mij ook richting het ontwerpen van horloges gedreven. Bij het productieproces van horloges komt uiteindelijk natuurlijk veel meer kijken dan alleen een ontwerp. Tijdens dat proces liep ik opeens tegen 3D printen aan.’

‘In mijn ontwerp zaten namelijk relatief complexe vormen. Toen ik langs bestaande horlogefabrikanten ging om te vragen of ze mij met mijn concept konden helpen, was dat geen optie. Deze waren of niet enthousiast of vonden het te complex en een te kleine oplage. Toen liep ik toevalligerwijs tegen het 3D printen aan. Ik zag in 2013 in Amsterdam het concept van 3D Print Canal House. Ik dacht toen, als ze een huis kunnen printen dan moet een horloge ook wel lukken. En van het één kwam het ander.’

‘Toen ik begon aan dit project had ik nog helemaal geen know how op het gebied van 3D printen. Ik had een afspraak bij een bedrijf die mij relatief voordelig konden helpen. Dit bedrijf had nog geen ervaring met het printen van horloges, maar vond het een mooie uitdaging. Ik verwachtte aan te komen bij een groot bedrijf, maar stond opeens voor de deur van een huis. Bleek het dus om een eenmanszaak te gaan. Die man had even een printer van een half miljoen in zijn garage staan. Dat was in het begin toch wel bizar.’

‘In het begin was het echt een leerproces. Ik wilde een traditioneel ogend horloge maken. Dankzij de 3D printer heb ik de kast kunnen uithollen waardoor het horloge lichter werd. Dit maakte het design ook spannender. Maar een printer laat natuurlijk wel een korrelig oppervlak achter. Dat moet je met de hand polijsten, met hele fijne vijltjes en schuurpapier. En daar gaat ontzettend veel werk in zitten. Die nabewerking kost gewoon veel tijd en geld.’

‘Het eerste model horloge is van een hoog segment. De buitenkant van het horloge is mooi afgewerkt door middel van veel handarbeid. Dat kostte wel een dag per horloge. De binnenkant van het horloge heb ik ruw gehouden omdat ik het een mooi contrast vind.  Het model mag best sporen van 3D-printing laten zien, maar het moet niet het uitgangspunt worden. Dat komt het uiterlijk ook niet ten goede.’

‘Mensen geloven nog niet echt in 3D-printing. Als ik de reacties op internet zie dan zeggen ze of dat mijn horloges niet met een 3D printer gemaakt kunnen zijn of dat je duidelijk de sporen van de printer nog ziet. Er is geen middenweg. Mensen denken nog steeds dat 3D-printing een goedkope manier is om prototypes te maken. Het is nog een beetje een taboe. Ik hoop met mijn bedrijf dat beetje bij beetje weg te nemen.’

Als je het mij vraagt moeten we jonge ondernemers zoals Michiel koesteren. Zij steken hun nek uit en zijn niet bang om te vernieuwen. Daarom wil ik mijzelf nog een keer de vraag stellen: Holtinrichs Watches ground3d? Dacht het wel!