MX3D

MX3D gaat brug van staal in Amsterdam 3D-printen

In het centrum van Amsterdam gaan geavanceerde robots een stalen brug over het water ‘printen’. Het team van de startup MX3D geeft aan klaar te zijn om hun technologie, samen met  bouwpartner Heijmans, softwarebedrijf Autodesk en sponsors, op de proef te stellen.

De gemeente Amsterdam en MX3D zullen binnenkort de locatie bekend maken. Het plan is om de bouw van de brug in 2017  te voltooien.

Het ontwerp voor de complexe en sierlijke brug is van ontwerper Joris Laarman. Het is niet de eerste keer dat Laarman met 3D-printtechnologie werkt. Onder andere bij de Bone Furniture serie, het Microstructures project en  de Maker furniture  verlegde de ontwerper al de grenzen van 3D-printen.

Het ‘Bridge’-project demonstreert de kracht van de unieke combinatie van digitale technologie, robotica en traditionele industriële productie.  “Natuurlijk is er van alles misgegaan. De lasmachine is ontploft, de ‘nozzles’ liepen vast en de robot raakte gedesoriënteerd.” Maar het eindeloze testen heeft zijn vruchten afgeworpen. Het team van MX3D, bestaande uit software experts, ambachtslieden, ingenieurs en ontwerpers, heeft het voor elkaar gekregen om een proces te ontwikkelen waarmee het mogelijk is om ‘in de lucht te tekenen’. Met deze baanbrekende 3D-technologie kan het complexe ontwerp gerealiseerd worden.

In september 2015 zal MX3D een bezoekerscentrum bij het NDSM-terrein in Amsterdam openen.