SpiderFab 3D-printer

NASA investeert in 3D-geprinte ruimtestations en -schepen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft geïnvesteerd in het bedrijf Tethers Unlimited Inc (TUI) om ruimtestations en –schepen in een baan rondom de aarde te maken met behulp van de SpiderFab-technologie, een robotische 3D-printer.

NASA werkte eerder dit jaar al samen met TUI aan de SpiderFab 3D-printer. Deze kan grote bouwwerken van meer dan 800 meter in de ruimte bouwen en in elkaar zetten. Met de funding van 500.000 dollar kan het bedrijf verder werken aan de SpiderFab die voor een behoorlijke kostenbesparing moet zorgen. Nu moeten grote bouwwerken in onderdelen en zo compact mogelijk met behulp van raketten de ruimte in gestuurd worden, een ingewikkeld en duur proces. Met de nieuwe 3D-printer zal dat niet meer nodig zijn en kunnen bouwmaterialen, zoals polymeer en vezels, in kleinere formaten de ruimte in gelanceerd worden.

De SpiderFab hoeft in de ruimte bovendien geen rekening te houden met zwaartekracht, waardoor er veel grotere bouwwerken mogelijk zijn dan op aarde. NASA verwacht dat op termijn antennes, telescopen en zonnepanelen ‘tien tot honderd keer groter’ kunnen worden dan nu het geval is.

NASA toonde overigens eerder interesse in 3D-printen. Zo investeerde de ruimtevaartorganisatie in onderzoek naar 3D-geprinte “ruimtevoedsel“‎, gaat het volgend jaar een 3D-printer naar de ISS (International Space Station) sturen, deed het onderzoek naar 3D-printen op de maan en maakte het onlangs een raketonderdeel met behulp van 3D-printen.

Bron: Tethers Unlimited Inc