3D geprinte zool, New Balance

New Balance maakt sportschoenen op maat

Eerder deze week berichtten we al over Nike die 3D printen inzet om unieke sportschoenen te maken. Het Amerikaanse merk New Balance blijft niet achter en brengt een nieuwe sportschoen uit met een op maat gemaakte spike plaat op de zool die prestaties met elke stap zou verbeteren.

Customization gaat niet alleen maar over het kiezen van kleuren of andere esthetische details. De ideale maten en plaatsing van de spikes wordt door middel van sensoren en een motion capture systeem bepaald. Door middel van 3D printen wordt de onderkant van de zool vervaardigd, die per atleet op maat wordt gemaakt.

“Wij geloven dat dit de toekomst van performance footwear is en we zijn verheugd om deze naar de consument te brengen,” zegt New Balance president en CEO Robert DeMartini.

Op dit moment is dit proces alleen weggelegd voor de New Balance elite, gesponsorde atleten, waaronder 1500-meter wereldkampioen Jenny Barringer Simpson, 2012 U.S. Olympische Kim Conley, 2012 Britse Olympische Barbara Parker en All-American runner Jack Bolas. Als bonus wordt de handtekening van de atleet aan de spike plaat toegevoegd.

Volgens Katherine Petrecca, business manager van New Balance, zal deze technologie in de toekomst verbeteren en de kosten dalen waardoor steeds meer mensen kunnen profiteren van maatwerk.

“Het voelt als een nieuwe industriële revolutie. We zijn niet langer beperkt door schaal om een product te produceren, en maatwerk kan helemaal praktisch zijn,” zegt Wawrousek, studio innovatie hoofd designer. “Het gebeurt bijna nooit dat je een atleet een schoen aantrekt en ze er geen enkele opmerking over hebben,” voegt hij toe. “Als een atleet vindt dat een bepaalde spike op een verkeerde plek zit en vraagt: “Kun je die verplaatsen?”, kunnen we nu zeggen: “Ja!” 

Bron: U.S. News & World Report

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *