3D-geprinte trofee

Nick Ervinck ontwerpt trofee voor wielrenners

Paris-Roubaix heeft een kassei, de Ronde van Frankrijk een pluchen leeuw en gele trui. Vanaf dit jaar zal ook Gent-Wevelgem een herkenbare trofee hebben. Het gemeentebestuur en vzw Vliegend Wiel lieten de koerstrofee in een nieuw jasje steken.

Kunstenaar Nick Ervinck, bekend om zijn grensverleggende 3D-geprinte kunstwerken, werd gevraagd om in opdracht een kunstwerk te maken die kan dienen als trofee. Deze trofee zal de komende tien jaar uitgereikt worden. Voor deze trofee speelt Nick Ervinck met de spanning tussen traditie en vernieuwing, tussen het rechtlijnige en het organische.

Als artiest staat Nick Ervinck met één been resoluut in de digitale wereld. Niet enkel maakt hij gebuik van splinternieuwe technieken zoals 3D-printen, maar de digitale logici is ook bepalend op artistiek vlak. Tegelijkertijd vormen (kunst-)geschiedenis en archeologie een belangrijke inspiratiebron. Dit betekent dat elk werk het resultaat is van een gevecht tussen het fysieke en het virtuele, de realiteit en het digitale. In ENNERLEI is deze spanning duidelijk zichtbaar. Het sokkeltje onderaan refereert naar een klassieke, rechtlijnige trofee terwijl de sculptuur voor het organische en het nieuwe staat. De sculptuur brengt een verbeelding van de harde strijd die renners leveren tijdens de koers. Snelheid en dynamiek worden op futuristische wijze in beeld gebracht. Het resultaat is een trofee die de eigenschappen van de koers verbeeldt, maar ook een zekere elegantie uitstraalt. Een ode ook aan alle wielrenners die deze wedstrijd ooit mee vorm gaven en waarvan de nieuwe generaties tot op vandaag kunnen leren om te groeien in hun eigen parcours.