ear-3d-printed-cornell-university-2

Onderzoekers gebruiken 3D printen om oren te maken

3D geprinte lichaamsdelen zijn geen utopie meer. Goed nieuws voor mensen die een oor missen: onderzoekers aan de Cornell Univerity hebben met behulp van een 3D printer menselijke oren gemaakt die eruitzien en functioneren als echte oren.

Een oor is moeilijk na te maken omdat het kraakbeen van het oor erg uniek is. Normaal gesproken wordt kraakbeen uit de ribben gebruikt om een vervangend oor te maken, maar dit proces is vaak erg pijnlijk. Ook zien deze namaakoren er meestal niet natuurlijk uit en functioneren ze niet optimaal.

Cornell biomedische ingenieurs en Weill Cornell Medical College artsen hebben aangekondigd dat de nieuwe 3D geprinte oren de oplossing kunnen bieden.

“Dit is echt een win-win situatie voor de geneeskunde en fundamentele wetenschap. We hebben hiermee laten zien wat we kunnen bereiken als we samenwerken,” zegt Lawrence Bonassar, hoogleraar biomedische engineering aan de Cornell.

Bonassar en zijn collega’s hebben eerst het oor 3D ingescand en deze data gebruikt om met een 3D printer een mal te maken met de vorm van het oor erin. Daarna is de vorm gevuld met een injecteerbare gel, gemaakt van levende cellen. Na het verwijderen van de mal, werd kraakbeen gekweekt op het collageen.

“We knippen het oor en laten het dan een aantal dagen kweken in voedzame celcultuurmedia voordat het wordt geïmplanteerd,” zei Bonassar in een verklaring.

De nieuwe oren zouden de lang gezochte oplossing kunnen bieden voor chirurgen om duizenden kinderen met een aangeboren misvorming te behandelen, evenals mensen waarvan het oor beschadigd is geraakt door kanker of ongevallen.

Hoogleraar Jason Spector merkt op dat de kans op afstoting verlaagd kan worden door het oor met menselijke cellen van dezelfde patiënt te bouwen. Eerst zullen er testen gedaan worden op grotere dieren. Spector voorspelt dat deze methode binnen drie jaar op mensen gebruikt zal worden.

Bekijk ook onderstaande video.

 Bronl: 3ders.org

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *