Herdenkingsbeeld in Leiden

  • Klant: Gemeente Leiden
  • Partner: Palio
Concept

Herdenkingsmonument Leiden

Ground3d werd ingeschakeld om voor de gemeente Leiden een replica te maken van het herdenkingsbeeld.

Sinds 1945 herdenkt Leiden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In 1957 kreeg de stad een oorlogsmonument en heeft de Dodenherdenking op 4 mei  ieder jaar een terugkerend patroon: een herdenkingsbijeenkomst binnen, een aansluitende stille tocht en een defilé met kranslegging bij het monument voor de gevallenen. Het monument is gemaakt door Pieter Starreveld uit Amersfoort.

Dit jaar stond de gemeente Leiden voor een een probleem. Vanwege de bouw van een ondergrondse parkeerplaats op de Lammermarkt moest de herdenking elders plaatsvinden. Het verplaatsen van het beeld bleek hoge kosten met zich mee te brengen: maar liefst één tot twee ton. Om maar niet te spreken van het risico op beschadiging.

“Is het mogelijk om een replica van dit beeld te maken door middel van 3D-printen?” vroeg Kees Holland van de gemeente Leiden zich af. Jazeker! Met advies van Ground3d kwamen zij terecht bij Palio Technology Center, het bedrijf van Henk ten Dolle en Willy Scholten.

Met behulp van foto’s maakten zij een digitaal 3D-model van het beeld. Deze werd vervolgens in twee weken tijd laagje voor laagje 3D-geprint. De replica is gemaakt van kunststof en is afgewerkt met bronslak. Het is ongeveer 1,80 m hoog, dat is een meter kleiner dan het origineel, en een stuk lichter van gewicht.

Het beeld is verankerd op een hardstenen sokkel op het Pieterskerkplein waar de Dodenherdenking heeft plaatsgevonden. De gemeente en de bestuursleden van de Stichting Dodenherdenking zijn enthousiast, het kleinere zusje is bijna niet te onderscheiden van het origineel.