oog

Oogcellen 3D-geprint

Er is veel mogelijk met 3D-printen, maar oogcellen 3D-printen? Geloof het of niet, het kan!

Met behulp van een inkjet printer is het onderzoekers van The University of Cambridge gelukt om cellen uit het netvlies van een rat te 3D-printen. Het 3D-printen van oogcellen moet in de toekomst er voor zorgen dat oogschade (door bijvoorbeeld oogziektes) herstelt kan worden.

Het is het onderzoeksteam gelukt om cellen 3D te printen. Dit is baanbrekend omdat het eerder niet is gelukt en gelukkig waren de cellen na het printen onbeschadigd. De gebruikte injekt printer is gemodificeerd. Zoals eerder genoemd, is het netvlies van een rat gebruikt om de oogcellen te printen. De oogcellen kunnen in elke vorm worden geprint. De cellen blijven in leven en kunnen zich delen. Het is aannemelijk dat het ook mogelijk is om vanuit menselijk netvlies dit te realiseren. Het printen van een compleet functioneel netvlies is nog te complex, wel is het gelukt om twee lagen met netvliescellen te printen.

Het is van belang een bron te vinden van waaruit de oogcellen gegenereerd kunnen worden. Het neurale weefsel dat in het netvlies zit, is lastig te kweken in laboratoria. De wetenschappers hopen in de toekomst bruikbaar oogweefsel te kunnen 3D-printen als uitkomst voor oogziektes.