Richard and Bram from Wevolver

Open Hardware platform Wevolver wint award op SXSW in Texas.

Afgelopen week heeft de Nederlands-Britse start-up Wevolver de Interactive Innovation Award in de wacht gesleept tijdens ’s werelds belangrijkste tech-event: SXSW.

Wevolver is een platform waarop mensen bestanden en kennis delen van engineering projecten zoals robots, drones en 3D-printers en zelfs motors. Dit stelt iedereen, waar dan ook, in staat om deze projecten te maken, verbeteren, en er aan samen te werken.
Een goed voorbeeld is de Hackberry; een 3D-geprinte elektrische prothese welke minder dan 150 euro kost om te maken. Op Wevolver is een wereldwijde community constant bezig het design van deze prothese te verbeteren.

exiii-prothese

De Hackberry prothese. Een project van de Japanse start-up exiii

Tijdens de SXSW Interactive Innovation Awards worden de meest inspirerende, creatieve innovaties in de tech wereld geprijsd. De award in de categorie waarin Wevolver heeft gewonnen wordt uitgereikt aan degene die 3D-printtechnologie toegankelijker of betaalbaar maakt.

Tinker bike
De Tinker bike. Een motorfiets welke met een CNC snijder en gerecycelde materialen wordt gebouwd.

Honderden aanvragen waren er ingediend, en Wevolver was één van de 65 finalisten in één van de 13 categorieën. Deze categorieën zijn Health Med & Biotech, Innovatie in Connecting People, Innovatieve 3-DIY, Muziek en Audio innovatie, Nieuwe Economie, Privacy & Security, Responsive Design, Sci-Fi No Longer, Smart Cities, Student Innovation, Visuel Media Experience en VR & AR en Wearable Tech.

Richard Hulskes, co-founder van Wevolver zegt: “Om als jonge start-up erkenning te krijgen bij SXSW is fantastisch, met name voor de Open Hardware beweging. De Open Hardware movement, waarbij project eigenaren alle kennis en bestanden van hun hardware project openlijk delen, is een redelijk jonge beweging. Het feit dat SXSW dit erkend is veelbetekenend. Door een plafform als SXSW wordt Open Hardware onder de aandacht gebracht van een groot publiek. Dit, en het feit dat mensen makkelijk toegang hebben tot de kennis en de tools, zoals 3D-printers zorgt ervoor dat meer en meer mensen inzien dat ze veel technologie zelf kunnen maken”

Wevolver won eerder in 2015 de Accenture Innovation Award in de categorie Health and Wellbeing voor hun aandeel in het open toegankelijk maken van hardware projecten zoals protheses in de medische industrie.

Op dit moment maakt Wevolver een 7 weken durende tour dwars door de Verenigde Staten. Tijdens deze tour ontmoeten ze designers, engineers en uitvinders welke samenwerken aan deze verschillende Open Hardware projecten

039fa6f9-3ef2-4643-a438-1327cfe7cf2d

Bram en Richard op bezoek bij de TechShop in Texas