Er zijn meerdere 3D-print technieken ontwikkeld die allemaal een net andere manier hebben van een object laagje voor laagje opbouwen. Ook verschilt het per techniek wat voor materiaal de printer als voeding kan gebruiken. Zo kan het zijn dat er gebruik wordt gemaakt van een vloeibaar materiaal, een poedermateriaal of juist hard kunststof dat tijdens het proces wordt gesmolten. De laagjes kunnen door bijvoorbeeld lasers, door een vloeibaar bindmiddel of door UV-lampen uitgehard worden.

Hieronder de meest gebruikte technieken.

Stereolithografie 

Stereolithografie is een techniek die in 1986 al door Charles Hull is uitgevonden. De onderstaande video dateert uit 1989 en laat goed zien hoe het proces werkt.

Een laserstraal (kunsthars) verhardt laag voor laag de oppervlakte van een vloeibare kunststof. Waar de laserstraal de vloeistof raakt, treedt de verharding op. Wanneer een laag is afgewerkt, zakt het platform waar het object op staat een fractie van een millimeter dieper in het bassin. Het driedimensionale object wordt gevormd door de ultradunne laagjes bovenop elkaar te verharden. Tegenwoordig wordt deze techniek nog steeds toegepast bij professionele 3D-printers.

Fused Deposition Modeling

FDM is een techniek waarbij een verplaatsbare spuitmond een lange, dunne draad thermoplastisch materiaal op elkaar legt. Laagsgewijs ontstaat zo een driedimensionaal object. De meeste “thuis-printers” maken gebruik van deze techniek.

Hier zie je een desktop 3D-printer aan het werk met deze techniek.

Selective Laser Sintering

SLS is een techniek waarbij laagsgewijs kunstsof objecten worden opgebouwd door het versmelten van een thermoplastisch (of metaal) poeder. Een laagje poeder wordt telkens op een ander laagje poeder gelegd. Na elke laag wordt de poeder door een laser plaatselijk gesmolten (gesinterd), waardoor het hard wordt en zich mengt met de andere lagen poeder. Dit wordt herhaald totdat een heel object in 3D is ontstaan.

Op deze video zie je hoe deze techniek precies werkt.

ColorJet Printing 

Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van poedermateriaal, net als bij de SLS-techniek. De poederdeeltjes worden alleen niet aan elkaar versmolten door een laser, maar aan elkaar verlijmd met een bindmiddel. Het verschil is dat het toegepaste materiaal beduidend minder sterk is (het beste te vergelijken met gips), maar een voordeel is wel dat je in full color kunt printen.

Op deze video is te zien hoe ColorJet Printing precies werkt.

Multi Jet Printing

MJP is een techniek waarbij laag voor laag minuscule druppeltjes vloeibaar polymeer materiaal op een platform wordt gespoten. Elke laag wordt door UV-licht uitgehard direct nadat het is neergelegd. Hierdoor hecht het aan andere lagen en wordt het meteen hard. Op plaatsen waar nodig wordt het product ondersteund door een kunststof support materiaal.

Met deze techniek kunnen ook zeer grote onderdelen met verschillende materiaaleigenschappen gecombineerd worden.

In deze video van het bedrijf 3D Systems zie je hoe deze techniek werkt.