Hoe werkt het met het laten maken van een ontwerp?

Om een 3D-print te kunnen maken, heb je eerst een 3D-bestand nodig.

Een 3D-designer kan een ontwerp maken op basis van uw ideeën en deze omzetten naar een printbaar 3D-bestand. Over de beste keuzes voor materiaal, printtechniek, vorm en formaat is overleg altijd mogelijk.

3D-printen komt van pas bij de meest uiteenlopende creatieve projecten. De voorbeelden hieronder laten zien waar je zoal aan kunt denken:

Uiteenlopende creatieve projecten

Vaak wordt een 3D-prototype gemaakt voordat een model in plastic wordt gefabriceerd. Megapromotions vroeg een aantal van de characters uit de nieuwe Minions film te portretteren voor de supermarktactie van Plus.

Dit educatieve model van een honingbij is onderdeel van een tentoonstelling in Artis. De bezoeker leert zo hoe bijen helpen bij het bevruchten van bloemen.

Wanneer je een antiek voorwerp wilt fotograferen dat niet beschikbaar is, dan 3D-print je het toch gewoon? Dit “eeuwenoude” masker is een kopie van het origineel en werd gebruikt voor het affiche van de KunstRAI.

Voor een kunstproject genaamd Streetopoly, een Monopoly spel met als thema ‘straatkunst’, zijn de speelstukken gemodelleerd naar populaire straatkunst-iconen en 3D-geprint in metaal.

Bijna ieder logo kan worden uitgewerkt in 3D. Dit logo van Commonland is een ±40 cm grote 3D-print, geplaatst op een metalen voet. Het oppervlak is vervolgens handbeschilderd.

Een persoon scannen en 3D-printen kan natuurlijk altijd. Maar wil je er een bijzonder portret van maken, dan kunnen we er van alles op-en-aan modelleren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat kost het?

De kosten van het ontwerpen en modelleren zijn afhankelijk van de complexiteit en dus het aantal uren/dagen dat het model nodig heeft.

De 3D-printkosten voor het produceren van uw model hangen nauw samen met materiaal en volume. Aan de hand van de voorbeelden hieronder kunt u alvast een idee te krijgen over hoe grootte en printkosten zich verhouden.

Dit zijn slechts globale richtlijnen die gelden voor dit voorwerp in het materiaal nylon, de werkelijke printkosten van een model kunnen exact berekend worden aan de hand van het 3D-bestand van het ontwerp. Ook is het van grote invloed of het ontwerp solide of juist een open model is.

Hoogte: 10 cm
Materiaal: nylon
Printkosten: ca. € 40,- excl. BTW

Hoogte: 20 cm
Materiaal: nylon
Printkosten: ca. € 300,- excl. BTW

Hoogte: 30 cm
Materiaal: nylon
Printkosten: ca. € 900,- excl. BTW

Hoogte: 20 cm
Materiaal: nylon
Printkosten: ca. € 140,- excl. BTW

Voor meer informatie en het aanvragen van een offerte, kijk op de pagina van Robokat.