Met welke materialen kun je 3D-printen?
Gouden oorbellen, kunststof iPad hoesjes, chocoladeletters, speelgoed dat geprint is van gerecycled plastic… De lijst van materialen die 3D-geprint kunnen worden wordt steeds langer. Voordat je kunt bepalen met welke materialen je kunt 3D-printen, is het belangrijk om te bedenken wat voor soort 3D-printer je gaat gebruiken. Als je een 3D-print laat maken bij een (online) 3D-print service, zal je model met een professioneel apparaat geproduceerd worden. Deze machines maken gebruikt van hele andere technieken dan de desktop 3D-printers.

Naast de materialen die beschikbaar zijn voor 3D-printers die op de markt zijn, zijn er vele experimenten met bijzondere materialen zoals zout en glas en bestaan er ook hele grote 3D-printers die bijvoorbeeld met zand printen. Sommige bedrijven ontwikkelen printers voor eigen productie, bijvoorbeeld voor modellen in keramiek of metaal. Er bestaan ook fabrikanten van 3D-print materialen die filamenten maken van gerecycled plastic.

Materialen voor desktop 3D-printers

Tegenwoordig kunnen desktop 3D-printers in heel veel verschillende materialen printen. Bekijk hieronder wat de mogelijkheden zijn.

3D printen ABS

ABS is het soort kunststof waar ook LEGO blokjes van zijn gemaakt. De meeste desktop 3D-printers maken gebruik van dit materiaal dat in vele verschillende kleuren verkrijgbaar is.

DUS Architects 3D printen

PLA is een biologisch afbreekbaar plastic dat gebaseerd is op natuurlijk zetmeel. Ook dit materiaal is in vele kleuren verkrijgbaar. Deze champagneglazen zijn door DUS architects ontworpen.

Ook met het 3D-printen van hout wordt al veel geëxperimenteerd. Zie hier bijvoorbeeld deze uil, die gemaakt is uit een combinatie van hout en polymeer.

Wist je dat je ook met je eigen desktop 3D-printer objecten van koper, brons en messing kunt printen? Deze filamenten zijn een combinatie van metaalpoeders en kunststof.

LAYBRICK is een mengeling van gemalen krijt en onschadelijke co-polyesters. 3D-geprinte delen van dit materiaal lijken en voelen als zandsteen, wat ervoor zorgt dat dit 3D-printer filament extreem geschikt is voor architecturale modellen en landschappen.

Met SLA/DLP 3D-printers kun je printen met verschillende soorten resins, die variëren van flexibel tot zeer sterk en stijf. Deze materialen zijn ook verkrijgbaar in andere kleuren en zelfs in transparante varianten.

Ook transparante modellen kun je met je desktop 3D-printer maken, bijvoorbeeld met PET.

Tegenwoordig zijn er ook rubber-achtige filamenten op de markt, bijvoorbeeld FilaFlex, ICE-flex en Bendlay. Deze laatste variant is tevens transparant.

Voor 3D-prints met een hoge stijfheid is dit filament zeer geschikt. Dit materiaal is gebaseerd op Amphora 3D polymeren en bestaat deels uit carbonvezel-deeltjes.

Professionele 3D-print materialen

Welke materialen worden gebruikt voor het produceren van hoogwaardige modellen met professionele machines? Lees hieronder wat er allemaal mogelijk is.

Eén van de meest gebruikte 3D-print materialen is nylon (polyamide). Ook het Strandbeest van Theo Jansen is met dit materiaal 3D-geprint. Professionele productieprinters maken gebruik van de Selective Laser Sintering-techniek om dergelijke modellen te produceren.

3D-modellen die zijn geprint met de professionele VisiJet materialen zijn onder andere geschikt als functioneel testmodel, design voorbeeld, rapid tooling, enz.

Met de ColorJet Printing techniek kunnen complexe modellen in full color geprint worden met een High Performance composiet materiaal.

Er zijn 3D-printers die op basis van de MultiJet Printing (MJP) technologie harde, zachte en zelfs lichtdoorschijnende materialen kunnen combineren.

Met LaserCUSING® machines kunnen verschillende metalen, zoals RVS, Aluminiumlegeringen, Titaan legeringen en Nickel legeringen direct 3D-geprint worden.

Met de Lens-technologie kunnen ook metalen zoals titanium, roestvaststaal, cobalt, aluminium, koper en super legeringen geproduceerd worden. Een dergelijk systeem werkt volgens de DMD (Direct Metal Depositioning)-techniek wat inhoudt dat het metaalpoeder in de laserstraal wordt gebracht voor het smelten, in tegenstelling tot de poederbedmachines van CONCEPTLaser.

Met bijvoorbeeld de Projet 1200 kun je met materialen printen die uitermate geschikt zijn voor het produceren van kleine, gedetailleerde onderdelen en casting patronen, zoals juwelen, elektronische componenten en tandheelkundige wax-ups.

EOS 3D geprint goud

Hoewel goud ook direct 3D-geprint kan worden, wordt er in de praktijk meestal de verloren-was-techniek toegepast. In dat geval wordt het 3D-model eerst geprint in een materiaal dat uitgebrand kan worden. Er wordt een mal om het model gemaakt, waarna het 3D-geprinte deel wordt uitgebrand en deze plaatsmaakt voor vloeibaar goud dat in de opening gegoten wordt.

Met papier kun je niet alleen 2D, maar ook 3D-printen. Met deze methode wordt er laag voor laag een vel papier gebruikt dat niet alleen gekleurd, maar ook gesneden wordt in de juiste vorm. Alle laagjes samen vormen uiteindelijk een 3D-model.

3D-printen met voedsel

We krijgen regelmatig de vraag hoe het 3D-printen van voedsel werkt, bijvoorbeeld het 3D-printen van chocolade. Lees hieronder welke verschillende manieren er zijn.

Met suiker kunnen de mooiste eetbare creaties 3D-geprint worden.

Chocolade wordt vaak geprint op koekjes of een andere ondergrond. In dat geval wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van desktop 3D-printers zoals een Ultimaker en wordt er geprint met een soort chocoladepasta.  Een andere manier om chocolade-figuren te maken, is het 3D-printen van een model in een ander materiaal, waarna hier een mal omheen wordt gebouwd. Hier wordt vervolgens chocolade in gegoten. Met deze methode heb je veel meer vrijheid in vorm.

Chloé Rutzerveld uit Eindhoven ontwikkelde het Edible growth project. Er wordt een omhulsel geprint met verse ingrediënten en zaadjes waar bijvoorbeeld champignons en kruiden uitgroeien. Een aantal dagen na aankoop zullen de champignons en kruiden klaar zijn om opgegeten te worden en kan het object worden klaargemaakt.

Experimentele en speciale materialen

Experimenten met bijzondere materialen worden overal ter wereld gedaan. Heb je iets interessants gezien of doe je zelf een bijzonder experiment en wil je dat als tip doorgeven aan onze redactie? Neem contact met ons op.

Zelfs keramiek kan tegenwoordig 3D-geprint worden. Deze prachtige kruiken zijn gemaakt door Vormvrij en zijn helemaal functioneel.

Markus Kayser 3D geprint glas

Markus Kayser experimenteert met het direct printen in zand, waardoor glazen objecten opgebouwd kunnen worden.

De Mediated Matter Group heeft in samenwerking met MIT een methode ontwikkeld waarmee glas op een andere manier 3D-geprint kan worden. Bekijk hier de video om te zien hoe het werkt.

Emerging Objects heeft sculpturen gemaakt van zout die ze hebben gewonnen in San Francisco.

Met de D-Shape worden grote modellen in zand geprint. Met deze methode zal bijvoorbeeld het Landscape House van Universe Architecture geprint worden.

bioprinten

Met een zogenaamde bioprinter kunnen we in de toekomst driedimensionale implantaten met levende cellen printen die de structuur van echt weefsel, zoals kraakbeen of bot, nabootsen. Experimenten worden in Nederland al volop gedaan, bijvoorbeeld op de VU in Amsterdam. Een mogelijk toekomstscenario is, dat we zelfs organen 3D-printen.