plastic bank

Plastic Bank zet oceaan plastic om in 3D-print filament

Plastic vervuiling is een groeiend probleem. Zowel de productie, als het lozen van plastic vormt een bedreiging voor alle levensvormen op aarde. The Plastic Bank, een centrum waar plastic een herbestemming vindt en daarnaast een 3D-print centrum, wil het plastic probleem verhelpen en heeft hier een oplossing voor bedacht.

Het bedrijf heeft ’s werelds eerste moersleutel volledig gemaakt van recycled oceaan plastic 3D-geprint. Het gebruikte plastic is afkomstig van de kusten van Alaska, vervolgens gesorteerd en recycled. Daarna is het versnipperd en omgezet in print filament door the University of British Columbia. Plastic Bank ontving dit filament en printte de moersleutel.

Plastic Bank wil met het omzetten van afval oceaan in print filament ervoor zorgen dat arme mensen toegang krijgen tot 3D-printen om levens verbeterende voorwerpen te kunnen vervaardigen. Tegelijkertijd wordt de aarde hierdoor schoner. Twee vliegen in één klap dus. Voor dit project ontving Plastic Bank de Innovatie Award van the Recycling Council of British Columbia.

”Het uitwisselingsproces van onze  ‘Social Plastic’ verbetert het leven van een benadeeld persoon tijdens het schoonmaken van onze planeet”, aldus de Plastic Bank. Het doel van The Plastic Bank is ervoor zorgen dat alledaagse producten op deze manier geproduceerd kunnen worden. Als de vraag hiernaar wereldwijd groot is, zal dit mogelijk het plastic probleem helpen oplossen. Vooral de oceanen rondom ontwikkelingslanden bevatten veel plastic. Door het systeem dat Plastic Bank heeft ontwikkeld, wordt plastic te waardevol om te dumpen in de oceanen en rivieren. Het biedt inwoners van ontwikkelingslanden de kans om iets nuttigs te creëren.

The Plastic Bank is op dit moment bezig met het opzetten van de eerste plastic recycle fabriek in Peru; een land waar slechts 2% van het plastic afval wordt gerecycled.