Politieafdeling in New Mexico 3D-scant plaats delict!

Dat de 3D-printtechnologie wordt geïmplementeerd binnen diverse disciplines is niks nieuws. Er kwam al eerder een blog voorbij over de politie in Japan, die met behulp van de 3D-printtechnologie een 13-jaar oude, onopgeloste moordzaak probeert op te lossen.

Een politieafdeling in New Mexico ziet ook de toegevoegde waarde van de 3D-print/scan technologie. Dit is de eerste politieafdeling die gebruik gaat maken van een Faro 3D-scansysteem. Door dit systeem kan een crime-scene tot op de kleinste details vastgelegd worden. Zo ook bij grote ongelukken. Hierdoor is het niet meer nodig om elke centimeter van de het gebied handmatig te fotograferen om het vervolgens aan elkaar te verbinden. Het enige dat de politie moet doen is de scanner aanzetten en de oppervlakte instellen die gescand moet worden. Door gebruik te maken van dit systeem wordt kostbare tijd gespaard en mogelijk zaken sneller opgelost.

Als het scannen klaar is, wordt de data geüpload, waarna een gedetailleerd, panorama beeld verschijnt. Dit geeft de agenten de mogelijkheid om de gedetailleerde reconstructie te bekijken en te onderzoeken van verschillende hoeken. De politieafdeling in New Mexico heeft een intensieve training van een week achter de rug, om competent te worden met het gebruiken van het apparatuur en software. De ingewikkelde software maakt het mogelijk om het gene dat gescand is aan te passen.

Ook tijdens rechtszaken zal dit systeem van pas komen; op deze manier krijgen de rechter en de jury een accuraat beeld van wat zich heeft afgespeeld. Dit gehele project heeft wel een prijskaartje; $86,000,- zijn de kosten.