tokyo crime scene

Politieafdeling Tokyo gebruikt 3D-printen om moord op te lossen

3D-printen wordt in veel gebieden toegepast. Bijvoorbeeld in de medische, dentale, mode en architectuur wereld. De Japanse politie in Tokyo gebruikt nu ook 3D-printen als hulpmiddel om een moord op te lossen.

De Japanse politie probeert een 13 jaar oud mysterie op te lossen. In 2000 zijn een man van 44, zijn vrouw van 41 en hun twee jonge kinderen in hun huis in Tokyo vermoord. Na de moord heeft de politie geen verdachten kunnen identificeren. De politie in Tokyo heeft de zaak heropend en een 3D-model van het plaats delict 3D-geprint. Dit model kan een middel zijn om herinneringen op te halen bij mensen uit de omgeving, wat mogelijk tot bruikbare informatie leidt voor deze zaak.

Het 3D-geprinte huis heeft twee verdiepingen en is geprint met een Selective Laser Sintering (SLS) 3D-printer. Het dak van het 3D-model is afneembaar, daardoor kan worden gezien waar de vier personen vermoord zijn, aangeven met labels.

Een 3D-model helpt men de gebeurtenis te visualiseren, anders dan met slechts foto’s of tekeningen. Dit kan ook van pas komen voor nieuwe werknemers, zodat ook zij een duidelijk beeld krijgen van de gebeurtenis.  Nadat het 3D-model van het huis getoond werd in de media, kwam er een totaal van 11.800 tips gerelateerd aan de zaak binnen bij de politieafdeling in Tokyo.

De politieafdeling in Tokyo hoopt dat de zaak opgelost kan worden met behulp van het 3D-model. Eerder gebruikte de politieafdeling in Tokyo 3D-printen voor het maken van een 3D-hoofdmodel voor de opsporing van een bendelid. Ze zijn van plan om in de toekomst meer 3D-geprinte modellen te gebruiken als hulpmiddel voor misdaadonderzoeken.