Printing the City

Printing the City; de impact van de 3e Industriele Revolutie

Printing the City; een congres dat maandag 18 november en dinsdag 19 november plaats vond in Ahoy Rotterdam. Beide dagen werden de bezoekers geïnspireerd, geïnformeerd en mogelijk geactiveerd, door het brede scala aan sprekers die verschillende perspectieven toonden.

3D-printen biedt grensverleggende opties voor verschillende domeinen; bedrijven, het onderwijs, onderzoeksinstituten en overheden. Het doel van het congres was kennis overdragen en inzoomen op de diverse kansen die 3D-printen biedt. Ook bood Printing the City de mogelijkheid om te netwerken met verschillende belanghebbenden.

De gevolgen voor de food- en medische sector en de stedelijke economie waren de voornaamste thema’s op 18 november. De bezoekers kregen lezingen waarin verteld werd welke ontwikkelingen aankomende jaren op ons af zullen komen, mogelijk gemaakt door 3D-printen. De gevolgen  voor gebiedsontwikkeling werden besproken en wat voor veranderingen dit gaat brengen voor de stad. Door middel van lezingen en workshops werd een duidelijke indruk gegeven van de invloed van de 3e Industriële Revolutie op de stedelijke ontwikkeling. Ook praktijksituaties uit de medische sector passeerden het revue en hoe realistisch de kansen zijn wat  betreft de groeimarkten, voor de eigen onderneming kwam ook aan de orde. Zo werd de eerste dag succesvol afgesloten.

Op dag 2 van het congres was Ground3d aanwezig en lag de focus op het bedrijfsleven, de haven, industrie en IP recht. Verschillende toekomstbeelden werden besproken aangaande de ICT, Retail, Haven en Industrie en Clean technology. Een duidelijk beeld werd gecreëerd over de toepasbaarheid van 3D-printen binnen deze clusters. De lezingen en workshops boden de bezoekers de kennis die nodig is om de toepasbaarheid van eigen organisaties te analyseren. Ook werd de juridische kant van het 3D printen belicht; door de beschikbaarheid en verspreiding van de digitale bestanden heb je te maken met het auteurs en gebruiksrecht. Alle belangrijke en interessante weetjes hierover kwamen aan bod.

Tussen alle interessante lezingen en workshops door, was er de mogelijkheid om verschillende 3D-geprinte producten te bekijken, een 3D-scan in levende lijven te ondergaan/aanschouwen en diverse 3D-printers te zien.

Door de diversiteit van sprekers en invalshoeken, was dit congres voor verschillende mensen interessant. Het Printing the City congres is een kans om geïnspireerd te worden en kennis op te doen over de mogelijkheden en toepasbaarheid van 3D-printen.

Rond deze tijd van het jaar worden veel evenementen,congressen en expo’s georganiseerd rondom het thema 3D-printen. Zo vond afgelopen week de 3D-printshow plaats in Parijs en opent volgende week de 3D Industry Expo in Haarlem.

Voor meer informatie over Printing the City, bezoek de website: www.printingthecity.nl