benchy_printed

Printr Introduceert Unieke Donut Wipe Tower voor Dual Extrusion 3D Prints

Printr, de Nederlandse startup , introduceert een nieuwe technologie wat op een efficiënte en schone manier dual extrusion 3D print creëert. Deze techniek produceert één of meerdere slimme ‘wipe towers’ in de vorm van een donut.

Als je ooit bezig bent geweest met dual extrusion 3D printen, dan ken je vast de uitdagingen die liggen in het zo schoon mogelijk houden van je print, zonder dat de kleuren mengen. Om dit probleem te verkleinen, wordt er tijdens dual extrusion prints een ‘wipe tower’ geplaatst naast het model, waaraan de extruders het overige filament kunnen afvegen. Verschillende slier bieden soortgelijke technologie, maar wat uniek is aan Printr’s cloud slicer Katana, zijn de holle, donut vormige torens die de slicer produceert. Deze donut wipe towers zorgen voor snellere, efficiëntere en uitzonderlijk schone dual prints.

Donut wipe towers: Efficiëntie en Effectiviteit

Dankzij zijn vorm, is de donut wipe tower efficiënter in tijd en materiaal. De extruder slaat het middelste gedeelte over en print alleen de buitenste lijnen van de donut, waardoor het minder filament gebruikt en kostbare print-tijd bespaart. Ook heeft de donut wipe tower een grotere basis op het printbed, wat ervoor zorgt dat de toren minder snel omvalt tijdens het printen.

 

dual_extrusion

Dual print met donut wipe tower

Meestal hebben de extruders de neiging om filament te lekken voordat deze volledig is opgewarmd, waardoor de kleuren in de print door elkaar kunnen lopen. Geinspireerd door BCN’s Independent Dual Extruder (IDEX) trays voor het lekken van filament, wordt de extruder opgewarmd boven het gat van de donut. Dit zorgt ervoor dat wanneer het filament lekt, het boven het donut gat gebeurt. Als gebruikers de instellingen verder willen optimaliseren kunnen ze het infill percentage aanpassen of een wipe tower per extruder laten printen. Dit laatste is handig wanneer men met verschillende materialen print, bijvoorbeeld PLA en PVA.

benchy_sliceprofile

Voorbeeld van efficient materiaal gebruik; wisselen van extruders gebeurt alleen wanneer het strict nodig is.

Automatische detectie

Formide’s ingebouwde cloud slicer Katana is slim ontworpen, het detecteert of een 3D model een complete wipe tower nodig heeft of alleen een deel. Wanneer een model bijvoorbeeld alleen onderaan twee kleuren gebruikt, is het niet nodig om nog van extruder te wisselen of de wipe tower net zo hoog te maken als het model. En andersom: als er alleen bovenaan in het 3D model twee kleuren gebruikt worden, zal de toren voor het eerste gedeelte ook alleen uit één kleur bestaan. Op deze manier wordt er niet onnodig van extruder gewisseld of worden de extruders niet onnodig opgewarmd.

small_wipetower

Voorbeeld van kleine wipe tower waarbij Katana automatisch detecteert dat het bovenste gedeelte slechts uit één kleur bestaat.