500_20141210230940-lifestyle

ProtoCycler verwerkt plastic restmateriaal tot filament voor 3D-printer

Het Canadese bedrijf ReDeTec heeft met behulp van Autodesk-software de ProtoCycler ontwikkeld. Dit apparaat zet plastic restmateriaal dat ontstaat bij 3D-printen om in nieuw filament waarmee weer geprint kan worden. In plaats van restmateriaal en oude prototypes weg te gooien, kunnen die nu dus worden hergebruikt.

De ProtoCycler bevat een vermaler. Dankzij een intelligent systeem kan het apparaat drie meter printmateriaal per minuut produceren. Het filament is van hoge kwaliteit en kan elke gewenste kleur krijgen. Het verwerken van de plastics PLA en ABS is geautomatiseerd, omdat dit de meest voorkomende filamenten zijn. ReDeTec is nu bezig de verwerking van andere materialen te verfijnen.

Dennon Oosterman, mede-oprichter van ReDeTec, zegt:

“Wij ontwikkelen technologie die helpt om op een duurzame manier dingen te maken. De ProtoCycler is ons eerste product. In plaats van altijd nieuw filament te kopen, kun je restmateriaal van 3D-printing, maar ook ander gebruikt materiaal recyclen. We hebben kort geleden 3D-geprint met gerecyclede deksels van koffiebekers. Voor zover ik weet zijn we de eersten ter wereld die dat doen.”

ReDeTec doet mee aan het Autodesk CleanTech-programma dat duurzame, innovatieve bedrijven ondersteunt met gratis software. ReDeTec maakt gebruik van Autodesk Fusion 360, Autodesk Inventor en Autodesk PLM 360. Oosterman:

“Inventor is de basis bij het productontwerp. Met PLM 360 kon het team de voortgang uitstekend in de gaten houden en het ontwerp doorontwikkelen. Toen we het product gingen vermarkten, maakten we steeds meer gebruik van Fusion 360. Doordat Fusion 360 heel toegankelijk is en gericht op samenwerking, kon onze industrieel ontwerper naadloos samenwerken met onze hardwarespecialist. Hierdoor duurde de ontwikkeling van concept naar een functioneel prototype weken in plaats van maanden.”

Lees hier een uitgebreid interview met Dennon Oosterman.