qingdao-largest-3d-printer-3

Reusachtige 3D-printer in China

Het 3D-printen van huizen is niets nieuws. DUS Architects is in Amsterdam-Noord bezig met het 3D-printen van een grachtenpand, met de enorme 3D-printer genaamd ‘De Kamermaker’. Ook in China werd recent een aantal cementen huisjes 3D-geprint. Nu is er in China afgelopen week een reusachtige 3D-printer onthuld, bestemd voor het vervaardigen van volledige huizen/gebouwen.

Qingdao Unique Products Develop Co Ltd, een Chinees bedrijf dat 3D-printers produceert, toonde de enorme 3D-printer afgelopen week tijdens de 2014 World Printing Technology Industry Conference and Exhibition. Het bedrijf heeft vele maanden gespendeerd om de enorme printer te ontwikkelen. De printer heeft de afmeting 12 m x 12 m x 12 m en weegt meer dan 120 ton. Met behulp van hijskranen en andere machines is de 3D-printer geassembleerd.

De 3D-printer is geplaatst in een lokaal 3D Printing Industrial Park, waar bezoekers de kans krijgen om de gigantische machine aan het werk te zien. De printer heeft als eerste taak het 3D-printen (FDM) van een 7 meter hoge tempel; de ‘Temple of Heaven’, de grootste tempel in China. De tempel heeft een vloeroppervlak van 100 vierkante meter en zal bestaan uit 20 ton materiaal. Het grote voordeel van deze printer is het gebruik van glasvezel, versterkt met kunststof. Dit is licht van gewicht, sterk, corrosiebestendig en milieuvriendelijk.

Het bedrijf verwacht dat het minstens een half jaar zal duren om de tempel laag voor laag op te bouwen. Als het eenmaal klaar is, zal het resultaat ’s werelds grootste 3D-geprinte gebouw zijn. Daarnaast wil Qingdao Unique de reusachtige printer gebruiken voor wederopbouw na rampen en renovaties.

Een ander bijzonder architectonisch project is die van Janjaap Ruijssenaars. Begin vorig jaar presenteerde de architect de  maquette van zijn zogeheten Landscape House. Lees onze blog hierover!