3D-geprinte prothese

Roze 3D-geprinte armprothese voor de 13 jarige Sydney

Wederom zetten studenten zich in voor het bouwen van een 3D-geprinte prothese. Eerder schreven we over de 4 jarige Harmony, waarvoor door een groepje studenten een 3D-geprinte robohand werd gebouwd. Dit keer zijn het studenten van de Washington University die voor de 13 jarige Sydney Kendall een 3D-geprinte prothese bouwden. Sydney verloor haar rechterarm tijdens een bootongeluk toen ze 6 jaar was.

Met behulp van een computer programma en een 3D-printer, creëerden 3 studenten van de opleiding ‘Biomedische Engineering’ de prothese arm, gemaakt van roze plastic. De prothese bestaat uit verschillende onderdelen die afzonderlijk geprint zijn. De kleine onderdelen waren binnen 20 minuten geprint, en de grotere binnen een uur. In totaal duurde het 13-15 uur om de gehele prothese te printen. Het feit dat de totale kosten slechts $200.- zijn in plaats van $6000, zorgt ervoor dat dit een uitkomst biedt voor mensen die een prothese nodig hebben, maar niet in staat zijn dit te bekostigen. Met de begeleiding van verschillende medische en orthopedische professoren is het gelukt om de juist werkende en passende prothese te ontwikkelen. Voor de 13 jarige Sydney was het erg lastig om bepaalde taken uit te voeren met slechts één arm. De nieuwe 3D-geprinte arm maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een bal te gooien en een computermuis te bewegen.

Daarnaast onderscheidt deze prothese zich van eerder verschenen ‘robohands’. Deze prothese bevat namelijk een motor. Een sensor zendt signalen af bij beweging, die vervolgens kleine motoren activeert die de beweging van de vingers beheert. Door de jaren heen zal de prothese moeten worden aangepast omdat Sydney natuurlijk in lengte zal groeien. Door 3D-printen zal dit veel minder kosten dan normaal.