Skinprinting human skin

SkinPrint: 3D geprinte huid oplossing voor brandwondenslachtoffers

Waarom zou je ook lappen huid niet gewoon kunnen 3D printen? Dat is wat de vier studenten van de Universiteit van Leiden moeten hebben gedacht toen zij op het idee van SkinPrint kwamen.  SkinPrint won de Digital Award bij de uitreiking van de Philips Innovation Award – de grootste studentenondernemersprijs van Nederland.http://www.ground3d.nl/wp-includes/js/tinymce/plugins/wpgallery/img/t.gif Volgens teamleider Ingmar van Hengel staan ze met dit concept aan het begin van een revolutie in de geneeskunde.

Hoe het werkt? Eerst wordt met een naald een klein stukje gezonde menselijke huid weggehaald bij de patiënt. Vervolgens worden deze huidcellen op kweek gezet, waardoor ze vermenigvuldigen en als inkt kunnen dienen voor de 3D Bioprinter. Na ongeveer anderhalve week kan in het ziekenhuis de huidtransplantatie plaatsvinden.

Dit zou enorme voordelen hebben voor de patiënt. Met de huidige therapieën wordt namelijk meestal met een soort kaasschaaf huid van het bovenbeen afgehaald. Dit is vaak niet genoeg om de gehele brandwond in één keer af te dekken, waardoor patiënten vaak onder het mes moeten, veel pijn hebben en veel littekens overhouden. Met SkinPrint zouden deze problemen kunnen worden verholpen.

Om de menselijke huid te mogen printen moet er nog wel een keurmerk verkregen worden van de European Medicines Agency. ‘Daarvoor moeten we bewijzen dat de methode veilig is’ vertelt van Hengel. ‘Gelukkig gaan we samenwerken met de Zwitserse professor Ernst Reichmann, dé expert op het gebied van huid. Met zijn hulp denk ik dat de eerste ziekenhuizen binnen vijf jaar gebruik zullen maken van geprinte menselijke huid.’

Van Hengel ziet nog meer mogelijkheden voor de toekomst: ‘Als het ons lukt om brandwonden te genezen, zijn de mogelijkheden vervolgens groot. We kunnen SkinPrint daarna waarschijnlijk ook gebruiken om huidkanker of andere huidziekten te behandelen. Bovendien zou het printen van complexere organen, zoals een nier of lever, een stuk dichter bij komen.’

Bronnen: Skinprint en Metro

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *