3d-pasta-2-450x321

smullen van zelf ontworpen 3D-geprinte pasta in restaurants!

Barilla is een van de toonaangevende Italiaanse voedselgroepen en wereldwijd leider in de markt voor pasta. Pasta, kant en klare sauzen en brood zijn producten van Barilla. Het familiebedrijf wordt al 140 jaar gerund.

Barilla is al enige tijd bezig met een leuk project. Het plan is om in elk restaurant een 3D-voedselprinter te plaatsten. Binnen een paar minuten krijgen klanten eigen ontworpen, 3D-geprinte pasta op hun bord. Samen met TNO Eindhoven is Barilla bezig dit project te realiseren in Nederland. Volgens TNO zijn verschillende 3D-voedselprinters geïnstalleerd in enkele restaurants in Eindhoven als experiment. In 2014 hopen Barilla en TNO internationaal te gaan. Barilla is het eerste voedselproductiebedrijf dat de potentie van 3D-printers ziet. Ondanks dat dit project nog in de kinderschoenen staat, verwacht TNO dat 3D-voedselprinters binnen enkele jaren ondenkbaar zullen zijn. Barilla is voornamelijk geïnteresseerd in het verkopen van deeg-cartridges waarmee de pasta laagsgewijs wordt opgebouwd.

Een 3D-voedselprinter kan pasta in verschillende vormen creëren. Zo kunnen klanten hun eigen design kiezen of zelfs meebrengen. Dit kan simpelweg door een USB-stick mee te nemen met daarop het gewenste design. Zo kun je bijvoorbeeld je geliefde verassen met pasta in de vorm van hartjes of rozen.

De snelheid van de 3D-voedselprinter is een belangrijk punt. De printsnelheid nu is 10 keer sneller dan twee jaar geleden. Dit is nog niet het gewenste resultaat dat Barilla en TNO willen bereiken. Ze zijn bezig met het verbeteren van de snelheid met als doel 15 tot 20 pasta stukjes printen in 2 minuten. Volgens TNO en Barilla is dit een haalbaar doel.

Meer blogs over food meets 3D-printen: 3D-geprinte chocolade expositie, Taarten en cupcakes 3D-geprint.

(Bron: Digital Times, Geek)