3D-geprinte schoen

Sneakers 3D-geprint in elastisch materiaal!

‘’ Kun je ook schoenen 3D-printen?’’ is een van de vragen die vaak wordt gesteld door mensen die voor het eerst van de 3D-printtechnologie horen. Doordat er steeds meer mogelijk is op het gebied van materiaal waarmee geprint kan worden, kunnen ook kledingstukken, zoals jurken, en  zelfs schoenen middels deze technologie vervaardigd worden.  Of onderstaand voorbeeld ook voldoet aan de esthetische eisen van een schoenenliefhebber zal ik in het midden laten.

Recreus, een Spaanse filamentproducent is met een Sneakerbot II paar gekomen; 3D-geprinte sneakers die zo flexibel zijn dat ze kunnen worden opgevouwen. Ignacio Garcia, de oprichter van Recreus en de designer van het paar werd geïnspireerd door films uit de jaren ’80 zoals ‘Back to the future’, ‘Starwars’ en ‘Short Circuit’. Dit is goed terug te zien in het futuristische ‘space’ karakter van de sneakers.

De sneakers zijn in Filaflex 1.75mm geprint. Dit is een elastisch materiaal. Hiervoor is een speciale extruder ontwikkelt, om te voorkomen dat het filament in elkaar verstrengeld zal raken. Het Filaflex filament creëert elastische prints zonder dat er aanpassingen nodig zijn voor je 3D-printer. Daarnaast heb je voor dit materiaal geen verhit bed of getaped bed meer nodig.

Of deze schoenen daadwerkelijk gedragen zullen worden is een tweede. Schoenen worden normaal gesproken gemaakt met stoffen en materialen die ervoor zorgen dat de schoen kan ‘ademen’, zodat er geen ophoping ontstaat van zweet en bacteriën. Deze 3D-geprinte sneakers hebben deze eigenschappen (nog) niet. Wel is het een mooi  voorbeeld van de ontwikkeling van materialen waarmee geprint kan worden.