Ethical Filament Foundation

The Ethical Filament Foundation

Techfortrade is een liefdadigheidsinstelling die zich richt op het overbruggen van de kloof tussen nieuwe technologie en internationale handel en economische ontwikkeling en het ondersteunen van bedrijven die gebruik maken van innovatieve digitale technologie om de mogelijkheden van handel te vergemakkelijken en de armoede te verlichten. Techfortrade heeft The Ethical Filament Foundation gelanceerd. Dit zal in samenwerking zijn met verschillende organisaties over de hele wereld en zal daarnaast het keurmerk zijn voor de vervaardiging van ethisch geproduceerde 3D-print filament, gemaakt van gerecycled plastic afval.

Door de groeiende wereldwijde markt voor 3D-print filament, is het nodig dat er een gerecycled ethisch alternatief beschikbaar wordt gesteld. Met dit initiatief wordt hopelijk het inkomen van afvalplukkers in ontwikkelingslanden gestabiliseerd en de milieu-impact verlaagd, door het niveau van plastic te verminderen.

The Ethical Filament Foundation werkt aan de ontwikkeling van een erkende standaard en een wereldwijd keurmerk, waar licentie voor wordt gegeven aan partnerorganisaties die filament produceren in overeenstemming met de richtlijnen.

Deze standaard zorgt ervoor dat aan sociale, economische en milieu-eisen wordt voldaan bij de productie van 3D-print filament. Daarnaast wordt gehoopt dat dit zal bijdragen aan een algemene verbetering van bredere handelsrelaties met afvalplukkers, door het beïnvloeden van de plastic industrie standaarden. The Ethical Filament Foundation zal fungeren als een kwaliteitsgarantie voor de bedrijven en individuele consumenten die gerecycled filament aanschaffen.

Ook interessant om te lezen; van afval tot 3D-printer