Maker Chair

The Maker Chair van Joris Laarman

Een 3D-geprinte stoel, die bestaat uit verschillende onderdelen, die je zelf kunt maken voor slechts $30? Ontwerper Joris Laarman maakt het mogelijk.

Joris Laarman is een Nederlandse ontwerper, bekend van zijn ‘Bone Furniture’; meubels die de groei van menselijke botten nabootsen.  ‘’Ik houd ervan om dingen uit de wetenschap te gebruiken om iets moois te creëren. ‘’ aldus Laarman.

Onlangs heeft de Nederlandse ontwerper een nieuwe tentoonstelling geopend in de galerie ‘Bits & Crafts’. Net zoals zijn ‘Bone Furniture’, zijn de nieuwe werken een samensmelting van vakmanschap en wetenschap. Het grote middelpunt van de tentoonstelling zijn de ‘Maker Chairs’.  Een set van algoritmisch ontworpen stoelen, waarvan de onderdelen 3D-geprint worden en in elkaar klikken als een puzzel.

De stoelen zijn stevig genoeg om op te zitten en er komt geen lijm of schroef aan te pas. Het leuke aan dit project is dat Laarman de blueprints online heeft gezet, en je dus zelf de stoel kunt (laten) printen!

Het project is geboren vanuit een simpele vraag: ‘’Hoe kunnen we de grenzen van digitale fabricatie verleggen en hoe dit relevant te maken voor deze tijd?’’ Dit is een totaal nieuwe manier van fabriceren en Laarman gelooft dat dit de traditionele systemen van ontwerpen en produceren zeker zal veranderen.