Mechaneu v1

The Mechaneu; een tactiele en visuele ervaring

Mechaneu v1 is de eerste in een serie van kinetische objecten, ontworpen om de mogelijkheden en de limieten van 3D-printen te exploreren. ‘Mechaneu’ betekent het volgende: ‘Tactile and visual toys that must be felt to be experienced.‘ Naam en object hebben in dit geval dezelfde betekenis.

Geprint in een one-shot fabricatieproces, de Mechaneu v1 beschikt over een uitgebreid netwerk van in elkaar vervlochten tandwielen en ondersteuningen die met elkaar interacteren. Als je een onderdeel draait, zal het hele gebied roteren. Het effect is betoverend; een visualisatie voor het oog en een tactiele ervaring voor de handen.

De Mechaneu is ontwikkeld met behulp van geavanceerde 3D-modeling technieken en aangepaste algoritmen. De textuur  van de Mechaneu is het resultaat van een algoritme dat cellulaire groeipatronen modelleert, wat bijdraagt aan het patroon en poreusheid van het object.

Door middel van meerdere fysieke prototypes werden de diktes, verhoudingen tussen schakels en tandwielen en andere belangrijke elementen afgestemd voor zowel kracht als kwaliteit van de interacties. Ondanks dat de onderdelen extreem dun en poreus zijn, voelen zij stevig aan.

De structuur van het object verlegt de grenzen van de meest commerciële print services. De Mechaneu is een kunstobject en zal grenzen verleggen en als illustratie dienen voor het huidige 3D-printtijdperk.

Proxy Design Studio
Het Mechaneu project is ontwikkeld door Proxy Design Studio, een architecten- en designstudio, in New York. Proxy Design Studio focust zich sinds 2005 op computergestuurde fabricage en geavanceerde algoritmische ‘form-finding’.

De Mechaneu is het resultaat van jaren van onderzoek doen van het koppelen van bio-memetic ontwerp strategieën met algoritmische gereedschappen. De studio werkt met custom-software en geavanceerde 3D-modelingtechnieken en creëert hiermee omgevingen en producten die de potentie van de gebruikelijke manier van ontwerp en fabricage overstijgen.

Wil jij dit bijzondere object in bezit hebben? Bij Shapeways wordt de Mechaneu aangeboden in verschillende kleuren! 

(Bron: Proxy Design Studio, Shapeways, Gizmodo)