purement_large

The Scan – 123-3D.nl

In de wekelijkse rubriek ‘ The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord. Interview door: Maud Zegger

Ground3d Globe Partner
123-3D.nl is een webwinkel dat zich specialiseert in supplies voor 3D-printers, onderdelen voor zelfbouw 3D-printers en kant-en-klare 3D-printers. Alle onderdelen en supplies die je nodig hebt bij 3D-printen zijn onderdeel van het assortiment. 123-3D.nl is onderdeel van de bekende webwinkel 123inkt.nl. Deze succesvolle e-commerce organisatie met meer dan 15 jaar ervaring heeft meerdere gespecialiseerde webwinkels die zelfstandig opereren, zo ook 123-3D.nl. 123-3D.nl wil 3D-printen zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen, zodat consumenten met een wat kleiner budget ook de mogelijkheid hebben om een 3D-printer in huis te halen. Er zijn nu een aantal grote 3D-printers in het assortiment die steeds verder wordt uitgebreid. Ook richt 123-3D.nl zich op hobbyisten door de levering van doe-het-zelf pakketten, waarbij consumenten zelf hun 3D-printer in elkaar kunnen zetten. 123-3D.nl werkt met een sterk toegewijd team die een goede klantenservice hoog in het vaandel hebben. Ze hebben een eigen magazijn en de pakketten worden door eigen medewerkers ingepakt. Ground3d sprak met Jordi Drieman, technical manager van 123-3D.nl.

Hoe bent u terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
Twee jaar geleden ben ik als product specialist bij 123inkt.nl in dienst gekomen. 3D supplies was destijds een productgroep die een enorme ontwikkeling doormaakte en steeds groter werd. Dit was voor ons het signaal om van deze productgroep met een dedicated team een geheel eigen webwinkel te maken. Ik werd gevraagd om technical manager te worden van 123-3D.nl en deze kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ik heb een technische achtergrond en heb bij verschillende projecten gebruikt gemaakt van 3D printen. De gebruikte print technieken waarmee in aanraking ben gekomen zijn FDM, SLS en SLS metaalprinters. Je kunt wel stellen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Ik ben zelf 3 jaar geleden begonnen met het bouwen van een printer. Op dat moment waren de onderdelen voor zo’n zelfbouw printer niet voor handen en moest ik ze zelf maken. Nu zijn de ontwikkelingen zo ver, dat wij de onderdelen verkopen en de klant sneller beschikt over de juiste onderdelen

Hoe weten belanghebbende van het bestaan van 123-3D.nl  af?
“Allereerst zorgen we ervoor dat we online goed vindbaar en zichtbaar zijn. Bij vele zoektermen gerelateerd aan 3D-printen kom je al snel terecht bij 123-3D.nl. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat we unieke producten verkopen die nergens anders te koop zijn. Maar ook unieke printers die nu nog niet te koop zijn, maar binnenkort wel bij ons verkrijgbaar zullen zijn. 123inkt.nl is een hele grote online webshop die al vele prijzen heeft gewonnen en meer dan 1,6 miljoen klanten heeft. Alle klanten van 123inkt.nl kunnen direct via 123-3D.nl  een nog groter assortiment 3D supplies bestellen.. Via deze weg verkrijgen we direct een groot aantal orders. Zij zijn immers bekend met onze service en logistiek. Ook zul je 123-3D.nl tegenkomen in allerlei nieuwsitems. Op deze manier willen we een echte autoriteit worden op het gebied van 3D–printer supplies.”

Wat is het leukste dat 123-3D.nl ooit heeft gedaan?
“Het leukste is, dat de klant je verrast met wat er allemaal mogelijk is met nieuwe producten.  Op onze beurt hebben wij goed gekeken naar de wensen van consumenten met betrekking tot 3D-printers. We willen vooral betaalbare 3D-printers introduceren bij de consument. Wat men met deze apparaten wil printen is zeer divers, denk aan spullen voor in de badkamer, maar ook keukengerei en medische hulpmiddelen. Dat is erg leuk om mee te maken en hier spelen we ook graag op in.”

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen binnen 123-3D.nl?
“We doen veel research om in te blijven spelen op de nieuwe ontwikkelingen en trends binnen de markt.  Wij willen ons onderscheiden door te kijken naar nieuwe en unieke materialen. In ons assortiment hebben we nu ook een zeer speciaal, nieuw soort 3D-print-materiaal: een anti-microbieel-filament. Zodra je daarmee iets print, is het materiaal bacterie-dodend. Daarnaast zijn we ook bezig met metaal-filament. De producten die geprint zijn met dit materiaal kunnen achteraf gepolijst worden, waarna deze als brons of aluminium eruit gaan zien, super gaaf. We hebben als doel om het 3D-printen toegankelijker en laagdrempeliger te maken. We zijn dan ook druk bezig met nieuwe aanpassingen, zodat de klant snel uit de voeten kan met 3D-printers. We doen er alles aan om zelf echte specialisten te zijn en een uitstekende klantenservice staat bij ons voorop. Hiermee bieden we de nodige ondersteuning aan onze klanten. ”

Waarom zou 123-3D.nl over vijf jaar niet meer bestaan?
“De markt biedt juist ontzettend veel mogelijkheden en de ontwikkelingen binnen de 3D-branche gaan razendsnel. We staan als het ware aan het begin van een revolutie. De technologie is nu nog niet toegankelijk genoeg en bekend bij iedereen, zo is het met normale printers ook begonnen Het kan een bedreiging vormen zodra er  bijvoorbeeld met 3D-printers op grotere schaal producten worden gemaakt die schadelijk zouden kunnen zijn voor de maatschappij, zoals vuurwapens. Voorlopig zie ik echter geen grote bedreigingen en juist veel kansen.”

Waarom zou 123-3D.nl over vijf jaar nog wel bestaan?
“We spelen in op ontwikkelingen en trends binnen de markt en kijken naar de vele mogelijkheden binnen de 3D-industrie. We gaan printers verkopen die toegankelijker zijn. We bieden producten aan voor alle soorten klantentypen.”

Loopt het bedrijf nog ergens tegenaan?
“Als het voor de consument te moeilijk is om te 3D-printen, dan is dat iets waar we tegenaan lopen. Als alles binnen de 3D-branche helemaal toegankelijk wordt, is dat voor ons een hele goede ontwikkeling. Echter loop je op een gegeven moment tegen het maximale van de ontwikkelingen aan. Dit zou eventueel tegen ons kunnen gaan werken in de toekomst. Dat wij wel verder willen, maar dat de printerfabrikanten of de software-ontwikkelaars niet snel genoeg zijn. Echter zien we nu alleen maar kansen en geen bedreigingen. Hoe eenvoudig het kan zijn om een 3D-printer in huis te hebben en hoe gemakkelijk je producten kan printen, willen wij overbrengen aan onze doelgroep.”

Waar bent u het meest trots op?
“Bijna dagelijks bereiken we een nieuw hoogtepunt of een nieuw record. We zijn erg trots op de positieve feedback van mensen om ons heen en de reacties van klanten die zo blij zijn met het assortiment dat wij aanbieden.”

Waar zou 123-3D.nl in willen investeren?
“We willen blijven investeren in het op de voet volgen van de ontwikkelingen op de markt. Zoals de vloeistof-printers die binnenkort op de markt zullen komen. We houden ons bezig met allerlei nieuwe vormen van printtechnieken en 3D-printers. Hier komt veel research bij kijken. Ook willen we investeren in producten onder ons eigen label.”

Bekijk het profiel van 123-3D.nl op Ground3d Globe