Edwin rappard

The Scan – 4C

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord.  Interview door: Maud Titarsolej.

Ground3d Globe’s partner 4C
De expertise van 4C ligt op het gebied van 3D-scannen, 3D-modelleren en 3D-frezen. Met deze kennis geeft 4C advies en levert haar producten aan klanten vanuit diverse disciplines, van medisch tot kunst. Het bedrijf levert betaalbare 3D-oplossingen, zoals software om te modelleren en het aansturen van machines. Ze kunnen zelfs met hun software een robot freeswerk laten doen. Daarnaast levert 4C ook 3D-scanners. Op het gebied van 3D-scannen is er grote expertise opgebouwd. Ground3d sprak hierover met Edwin Rappard, eigenaar van 4C.

Hoe is 4C terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
In 2000 zijn wij gestart met onze firma als leverancier van Cad/Cam software, dus software voor het tekenen en ontwerpen in 3D. Via contacten van onze software zijn we geïnteresseerd geraakt in het 3D-printen, en in 2008 zijn we toen begonnen met de verkoop van 3D-printers. Via het 3D-printen kwam vanuit onze klantenkring steeds vaker de vraag naar 3D-scanners en hebben wij besloten om ons ook hierin te gaan verdiepen. Het scannen was op dat moment nog redelijk onbekend bij het grote publiek. Dit scannen heeft bij ons een grote ontwikkeling doorgemaakt en wij hebben op enig moment besloten om zelf geen 3D-printers meer te verkopen, maar ons te focussen op de software en de scanners. Als het gaat om 3D-printers: we werken nauw samen met een printerleverancier, waardoor we samen een totaalpakket kunnen leveren aan onze klanten.

Hoe komt 4C aan opdrachten?
We profileren ons vooral op beurzen en via de beurzen hebben we het scannen onder de aandacht gebracht, maar daarnaast ook via lezingen etc. om het bij een zo breed mogelijk publiek bekendheid te geven. Dit heeft dan ook het gewenste effect opgeleverd.

Wat is de leukste opdracht die 4C ooit heeft gehad?
Het is moeilijk om 1 ding te kiezen, ik heb heel veel leuke dingen gedaan. Ik heb bijvoorbeeld een aantal bekende Nederlanders mogen inscannen. Onder andere De Toppers en daarnaast heb ik ook André Kuipers, Armin van Buuren en via Ground3d ook Giel Beelen mogen inscannen. Deze mensen zijn via via bij ons terecht gekomen en dat vonden we natuurlijk ontzettend leuk.

Wat ook veel voldoening geeft is als je ziet hoe de scanner ook wordt gebruikt bij medische toepassingen, waardoor alles veel sneller gaat voor die patiënt en deze daardoor veel minder wordt belast. Dat is helemaal super. Mensen reageren erg goed, dat is leuk om te zien. Dankzij de scanner zijn we op plaatsen geweest, waar we anders nooit terecht zouden zijn gekomen. Het brengt veel goeds met zich mee!

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen wat betreft 4C?
Het scannen wordt breder bekend in de markt, dus we willen nu graag complete oplossingen kunnen leveren. De scanner maakt steeds vaker deel uit van de oplossing. Een voorbeeld van iets waar we nu mee bezig zijn in samenwerking met een ander bedrijf, is dat een deel van de patiënt wordt gescand. De scan wordt vervolgens ingevoerd in ons tekenpakket en dan worden er individuele oplossingen gemaakt voor de patiënt. Een standaard product wordt hiermee een gepersonaliseerd product. Met andere woorden, wij bouwen met meerdere van onze producten een nieuwe totaaloplossing voor onze klant!

Over 5 jaar bestaat 4C nog, omdat…
…we goed draaien en met spannende dingen bezig zijn. Het is een markt die continue in beweging is en wij willen ons blijven profileren op veel verschillende markten. De ontwikkelingen staan niet stil, dus wij ook niet.

Over 5 jaar bestaat 4C niet meer, omdat…
…er iets heel raars is gebeurd. We zouden dan stil moeten blijven staan en niet mee ontwikkelen met de techniek. Of we zouden ons gaan bezighouden met dingen waar we eigenlijk niet goed in zijn of wat niet haalbaar is voor het bedrijf. Je moet je sterk bewust zijn van je sterke en zwakke punten.

Waar is 4C het meest trots op?
Het hoogtepunt van de afgelopen periode is de gebruikersdag die wij hebben georganiseerd voor onze scanner klanten. Daar zijn de enthousiaste gebruikers van onze scanners vanuit Nederland en België geweest. De positieve terugkoppeling van de klanten is geweldig en dat doet je erg goed.

Door het scannen ben ik bij zoveel verschillende bedrijven en instellingen met allemaal verschillende disciplines binnen geweest, dat is ongelofelijk. Hiermee was ik anders nooit mee in contact gekomen. Dat had ik nooit verwacht.

Loopt 4C ergens tegenaan?
Er zijn altijd technische uitdagingen waar je tegen aan loopt en waar je oplossingen voor moet zoeken. Dat lukt niet altijd, daar moet je realistisch in blijven. 3D-printen en 3D-scannen zijn immers (nog) niet overal voor geschikt.

Waar zou 4C in willen investeren?
We stoppen graag meer tijd en geld in het zoeken naar complete oplossingen voor bepaalde doelgroepen. Dit doen we om op elk vlak mee te kunnen denken. Dit betekent dat we ons meer moeten verdiepen in de uitdagingen die de doelgroep kan hebben om na te kunnen denken over de oplossingen om zo op alle wensen te kunnen inspelen.

Neem contact op met 4C via het bedrijfsprofiel van 4C op Ground3d Globe