DLN - Samenwerking met Sasa

The Scan – DLN

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord.  Interviews door: Maud Titarsolej.

Ground3d Globe’s partner
DLN, ook wel Dylan van Keulen, is van huis uit een industrieel ontwerper. Zijn voornaamste werkzaamheden zijn visualiseren en 3D-tekenwerk voor fabricage en 3D-printen. Ground3d mocht langskomen bij zijn werkplek in het Volkshotel om het interview af te nemen.

Hoe ben je terecht gekomen in de 3D-print industrie?
Eigenlijk heb ik altijd gehouden van dingen maken. Het 3D-tekenen heb ik mezelf aangeleerd en hierbij ben ik erachter gekomen dat een 3D-programma een oneindige toolbox is waarmee je kan werken. Dat vind ik fascinerend.

Hoe kom je aan je opdrachten?
Na mijn afstuderen van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, heb ik een project uitgevoerd met Bram Geenen. Dit project was de Gaudi Stool en de Gaudi Chair. Sindsdien ben ik verder gegaan met het 3D-tekenen. Hierbij merkte ik dat dit heel vernieuwend was en veel interesse wekte bij anderen. Vanaf toen is het balletje gaan rollen.

Daarnaast is het zo dat ik naast het 3D-tekenen ook 3D-visualiser ben. Hierdoor heb ik ook een netwerk opgebouwd dat bestaat uit ontwerpers, architecten, kunstenaars en particulieren. Ik vind het heel prettig om te werken voor anderen en samen te werken. Ground3d heeft bijvoorbeeld gezorgd voor opdrachten op het gebied van 3D-printen.

Daarnaast werk ik ook voor productie- en reclamebureaus waar ik goede en gevarieerde opdrachten uit haal. Ik merk dat opdrachtgevers mij vooral vinden via mond tot mond reclame. Verder is het belangrijk je website bij te houden.

Wat is de leukste opdracht die je ooit hebt gehad?
Een van de opdrachten waar ik echt mezelf kan laten zien, is de samenwerking met illustrator Saŝa Ostoja. Hij tekent dierachtigen in 2D en die vertaal ik dan naar 3D. Dit doe ik door het eerst in 3D te modelleren en vervolgens in een 3D-programma in te kleuren. Dan kunnen ze worden 3D-geprint. Het is een creatief project en er is een goede samenwerking ontstaan.

We werken nog steeds samen, in september is er een expositie waar we een nieuwe collectie laten zien.

Daarnaast houd ik van meubels en interieurs ontwerpen. Ik heb voor een klant onlangs een polygonen keuken getekend bestaande uit alleen maar driehoeken. Deze is gefeatured op Behance (portfoliowebsite).

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen wat betreft DLN?
Mijn werkgebied is vrij breed. Ik houd de nieuwste materialen in de gaten waarmee 3D-geprint kan worden, maar ook nieuwe tools in de 3D-programma’s.

Wat nu heel populair is, is het Realtime Renderen. Voor een nieuwe opdracht ben ik een interieur aan het modelleren waar je met een Virtual Reality bril doorheen kan lopen en om je heen kan kijken. Zo’n bril heet een Oculus Rift en wordt gestuurd door Unreal Engine. Een programma dat voorheen enkel gebruikt werd om games te ontwikkelen.

Over 5 jaar bestaat DLN niet meer, omdat…
…ik overbodig zou zijn. Het zou dan betekenen dat iedereen op het gebied van 3D-printen kan 3D-tekenen. Misschien eerder over 20 jaar als iedereen op de basisschool leert 3D-tekenen.

Over 5 jaar bestaat DLN nog, omdat …
…het 3D-tekenen een essentieel onderdeel is van het 3D-printen. Het maken van een 3D-file moet waterdicht zijn voordat er iets geprint kan worden. Verder zijn er zoveel takken in mijn werkgebied dat ik de kans vrij klein acht dat ik ten onder ga.

Waar is Dylan van Keulen het trotst op?
Het meest trots ben ik op de samenwerking die ik heb met Saŝa Ostoja. De reacties zijn lovend en dat maakt me heel erg trots op hetgeen dat ik doe.

Loopt Dylan van Keulen ergens tegenaan?
Waar ik tegenaan loop is dat veel particulieren niet weten hoeveel tijd en kennis er bij komt kijken om iets te maken. Ze schrikken vaak van een offerte en haken dan soms af.

Bekijk DLN’s profiel op Ground3d Globe