test

The Scan – Lay3rs

In de wekelijkse rubriek ‘ The Scan’ komen onze Ground Globe partners aan het woord. Interview door: Maud Zegger

Ground3d Globe’s partner
Lay3rs is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in 3D-printen en alles wat daaraan gerelateerd is. Het bedrijf is in oktober 2014 opgezet, en hiermee een nieuwkomer in de markt van 3D-printen. Naast het 3D-printen doet Lay3rs aan 3D-scannen, 3D-modelleren en 3D-software. Daarnaast ondersteunt Lay3rs bedrijven in hun productontwikkeling en levert het bedrijf ook alle materialen die nodig zijn voor het 3D-printen. Ook biedt Lay3rs cursussen aan. Het is een zeer breed georiënteerd bedrijf dat alle diensten aanlevert rondom het 3D-printen. Eigenaar Albert Falck gaat graag grote samenwerkingsverbanden aan met gespecialiseerde bedrijven die aangesloten zijn bij zijn bedrijf als partner. Het bedrijf maakt onderscheid in twee fases. Het doel van fase 1 is om met behulp van de trendy retail shop het brede publiek bekend te maken met de fascinerende wereld van het 3D-printen. Fase 2 is het 3D-printen in de professionele markt waarbij te denken valt aan het hogere segment dat met 3D-printers werkt. Het gaat hier om gespecialiseerde bedrijven op het gebied van educatie, architectuur, design en food printing. Lay3rs is er sterk van overtuigd dat de 3D-printers binnen 5 jaar vanzelfsprekend zullen zijn in ons dagelijks leven. Door het aanbieden van kwaliteitsproducten, educatie en diensten zorgt Lay3rs ervoor dat klanten goed begeleid worden bij het aanschaffen van een 3D-printer of andere producten. Ground3d sprak met Albert Falck, eigenaar van Lay3rs.

Hoe bent u terecht gekomen in de 3D-print industrie?
Ik heb 17 jaar lang bij HP gewerkt en binnen verschillende business units diverse management functies bekleed. Ik heb altijd al affiniteit gehad met techniek. Na een gedegen marktonderzoek zag ik enorme kansen en heb ik besloten de boeg om te gooien en mijn eigen bedrijf te starten. Dit is nu ongeveer een jaar geleden. Naast mijn bedrijf Lay3rs, ben ik ook business partner van HP.  Zij verwachten overigens medio volgend jaar de eerste 3D-printer op de markt te kunnen brengen.

Hoe weten belanghebbenden van Lay3rs af?
Onder andere door middel van marketingcommunicatie. Daarnaast staan we op evenementen en adverteren we zowel offline als online. Het is voor ons heel belangrijk om gewoonweg te laten zien dat we er zijn. Dit doen we dus op verschillende manieren. Ook doen we aan sponsoring. Hierbij gaat het voornamelijk om de sponsoring van nieuwe ondernemingen, startups. In de regio waar wij zijn gevestigd zitten veel jonge creatieve ondernemingen die bezig zijn met productontwikkeling. Zo hebben we ook de Design Academy om de hoek zitten. Door de samenwerking op te zoeken met belangrijke bedrijven in de regio is dat een onderdeel geworden van het business model van Lay3rs. We vinden het belangrijk om goede kwaliteit af te leveren en goed advies te geven. Ook de service en support die wij bieden zijn hier onderdeel van. Dit is ook een heel belangrijk aspect van de professionele uitstraling van het bedrijf. In samenwerking met de marketingcommunicatie stagiair ben ik nu hard bezig om ons hier meer in te verdiepen en te kijken hoe we ons op dit vlak kunnen uitbreiden.

Wat is de leukste opdracht die Lay3rs ooit heeft gehad?
De leukste, maar eigenlijk ook de vreemdste, opdracht die we ooit hebben gehad is het ontwerpen van een koeienpoot. Dit hebben gedaan in opdracht van een bedrijf, dat medicijnen produceert voor dierenartsen. Het medicijn wat zij hebben ontwikkeld is om ontstekingen aan koeienpoten te behandelen. Het is bedoeld om dierenartsen te instrueren hoe het medicijn toegediend dient te worden. Tot nu toe werd hiervoor een echte koeienpoot gebruikt, maar nu willen ze deze in de 3D variant ontwikkelen. We hebben de echte koeienpoot in 3D nagetekend en stapsgewijs ontwikkeld. De eerste versie is ontworpen en wordt nu getest. Binnenkort zullen we de gewenste aanpassingen doorvoeren om op deze manier de “ideale koeienpoot” te verkrijgen. Het is een hele leuke opdracht en erg toepasbaar. Daarnaast werken we ook met kunstenaars samen. Onder andere met een beeldhouwster die aan het onderzoeken is hoe ze 3D kan toepassen in haar creatieve werk.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen omtrent Lay3rs?
De nieuwste ontwikkelingen hebben de focus op educatie. We zijn een initiatief gestart met 3Dkanjers. 3Dkanjers heeft in samenwerking met Ultimaker en De Rolf Groep een pakket ontwikkeld voor scholen. Het is gericht op het basisonderwijs, waarbij de school naast het bouwen van een 3D-printer ook een heel jaar begeleiding krijgt om 3D-printen te implementeren als lesmateriaal voor scholieren. Vanaf oktober staat er bij Lay3rs een complete stand in onze showroom waarbij het volledige concept wordt getoond.  Voor ons is dit een heel belangrijk project omdat Lay3rs zich ook richt op het onderwijs. Het is dan ook een belangrijke strategische factor voor Lay3rs. Daarnaast ben ik me aan het voorbereiden om de 3D-printers van HP, die volgend jaar op de markt zullen komen, te gaan verkopen.

Waarom zou Lay3rs over vijf jaar niet meer bestaan?
Als Lay3rs zich alleen blijft focussen op de consumentenmarkt, dan is de mogelijkheid groot dat we over 5 jaar niet meer zullen bestaan. Dan wordt de concurrentie namelijk erg groot binnen de markt. Het is belangrijk om je te onderscheiden, zeker met de focus op de toekomst, waarbij veel retail bedrijven 3D-printers voor consumenten zullen gaan verkopen. Het is belangrijk om je te verbreden en niet te focussen op één markt segment.

Waarom zou Lay3rs over vijf jaar nog wel bestaan?
Het allerbelangrijkste binnen deze snel-veranderende markt is om flexibel genoeg te zijn om snel mee te bewegen. Het is belangrijk om goed marktonderzoek te blijven doen en de ontwikkelingen intensief te blijven volgen. Dit geeft je houvast. Zorg dat je de hele keten kan aanbieden van productontwikkeling tot eindproduct en blijf je niet focussen op alleen het 3D-printen.

Loopt Lay3rs nog ergens tegenaan?
Uiteraard gaan er altijd wat dingetjes anders dan gepland, maar deze kunnen vervolgens wel goed worden opgelost. Het bedrijf is een eenmanszaak en loopt heel goed. Echter is het nu wel erg druk en ben ik eigenlijk op zoek naar een partner voor Lay3rs. Ik doe momenteel namelijk alles zelf, dat wordt te veel. Het vinden van een geschikte partner is niet makkelijk, dus hier zal ik de komende tijd veel aandacht aan besteden.

Waar is Lay3ers het meest trots op?
Waar ik het meest trots op ben, is dat ik alles zelf heb opgezet en draaiende hou. Alle facetten van het opzetten van een bedrijf heb ik goed leren kennen. Dit gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Het lef dat je toont om een eigen bedrijf te beginnen wordt sterk gestimuleerd door mijn omgeving.  Belangrijke relaties om me heen steunen me door dik en dun, ze leven erg met me mee in de ontwikkelingen die ik nu door maak. Ik ben erg trots op Lay3rs en wat ik daarmee tot nu toe bereikt heb.

Waar zal Lay3ers in willen investeren?
De groei in fase twee, het professionele 3D-printen vind ik erg interessant. Hier zal ik graag in willen blijven investeren. Daarnaast zal ik tijd gaan investeren in het vinden van de juiste business partner voor Lay3rs.

Bekijk het profiel van Lay3rs op Ground3d Globe.