Promo_Layfa-02

The Scan – Layfa

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord. Interview door: Maud Zegger.

Ground3d Globe’s partner
Layfa biedt de klant alle benodigde service aan om allerlei soorten 3D producten te realiseren en zorgt ervoor dat uw product van A tot Z ontwikkeld wordt; vanaf de schets tot aan de uitwerking van het tastbare product. Layfa is de afkorting van layer manufacturing (laagsgewijs produceren). Het bedrijf richt zich zowel op de industriële als de medische branche. Zo produceert Layfa onder andere maquettes, onderdelen voor machines & drones, maar ook orthopedische inlegzolen. Daarnaast doet het jonge bedrijf aan software ontwikkeling in samenwerking met andere bedrijven. Ground3d sprak met Emil Garritsen, adviseur Layfa 3D Printing Service.

Hoe bent u terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
“Op advies van een vriend heb ik me verdiept in deze technologie en ben ik, samen met 3 anderen, gestart met het bedrijf Layfa. Binnen de motor ombouw business had hij al enige tijd ervaring met 3D-printbedrijven. Ondertussen is hij ook een goede klant van ons.”

Hoe komt Layfa aan opdrachten en hoe weten belanghebbenden van jullie bestaan af?
“Onze klanten vinden ons grotendeels via het internet en een aanzienlijk groot deel komt ook via via binnen. We moeten het veelal hebben van positieve mond-tot-mondreclame en een goed netwerk, in combinatie met een goed aansprekende website. De markt is vrij internationaal en we richten ons de laatste tijd ook steeds meer op klanten in Duitsland. We zitten in Haaksbergen ook erg dicht op de grens van Nederland en Duitsland. Binnenkort wordt onze website ook vertaald in het Duits, zodat we deze doelgroep beter kunnen bereiken. Dit jaar stonden we ook op de Rapid Pro beurs. We staan verder niet op veel andere beurzen, maar dit is wel een goede manier om nieuwe klanten aan te trekken.”

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom Layfa?
“Twee jaar geleden zijn we met zijn vieren gestart met Layfa. We zijn een behoorlijke periode bezig geweest met het opzetten van het bedrijf. Sinds een half jaar zijn we nu echt aan het groeien en nemen wij een belangrijke positie in op de markt. Nu begint het echt te lopen. Sinds enkele weken is ook onze webshop online, klanten kunnen nu direct een 3D stl-bestand uploaden en een offerte of bestelling plaatsen. We zijn ook bezig voor de orthopedie d.m.v. het maken van orthesen en bij de Podotherapie, door middel van het maken van orthopedische inlegzolen. In de toekomst willen we ons verdiepen in zelf ontwikkelde producten en deze te vermarkten eventueel in samenwerking met andere bedrijven of partners. Denk daarbij aan auto accessoires of gadgets.”

Waarom zou het Layfa over vijf jaar niet meer bestaan?
“Het lijkt me heel erg sterk dat het bedrijf over vijf jaar niet bestaat. Ik denk dat de enige reden hiervoor zou kunnen zijn, dat je te hard groeit en ondergaat aan je eigen succes. Het is vooral belangrijk om scherp te blijven. We bevinden ons in een markt die erg aan ontwikkeling onderhevig is. We houden dit dan ook goed in de gaten.”

Waarom zou Layfa over vijf jaar nog wel bestaan?
“Er is momenteel ontzettend veel vraag naar 3D-gerelateerde bedrijven. We zijn erg aan het groeien en als dit zo doorzet, kunnen we wel garanderen dat Layfa over vijf jaar nog bestaat en verder uitgebreid is. We hopen tegen die tijd ook een Duitse vestiging te hebben geopend.”

Loopt Layfa nog ergens tegenaan?
“De kosten voor het aanschaffen van nieuwe attributen, materialen en machines zijn ontzettend hoog. Dit is een zorg en kan een belemmering voor zijn ons. Daarnaast hebben we moeite met het vinden van geschikt personeel voor ons bedrijf. In de toekomst zullen de investeringskosten gelukkig afnemen, doordat de belangrijkste patenten van het 3D-printen zijn verlopen. Hierdoor zullen meerdere partijen op de markt komen die dezelfde attributen, materialen en machines leveren voor minder. En waarschijnlijk ook met een betere kwaliteit, wat goed is voor de klant. Als gevolg hiervan verwacht ik dat meerdere soortgelijke bedrijven hun intrede zullen doen op de markt en de prijzen hierdoor zullen dalen.”

Waar bent u het meest trots op?
“We zijn er erg trots op dat we in twee jaar tijd zoveel hebben bereikt en dat we eigenlijk in twee hele anderen werelden toch kunnen blijven bestaan: de industriële en de medische branche. Het gaat hartstikke goed en we blijven groeien.”

Waar zou Layfa in willen investeren?
“We willen voornamelijk blijven investeren in machines en software.”

Bekijk het profiel van Layfa op Ground3d Globe.