Bart met Sigma

The Scan – MQ Europe

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord.  Interview door: Maud Zegger.

MQ Europe ontwikkelt en verkoopt printers waarmee je allerlei voorwerpen direct in kleur kunt bedrukken. Of het voorwerp nou van hout, metaal, platic of glas is gemaakt. Het kleurenprinten gebeurt met inkjet-technologie. Daarnaast verkoopt MQ Europe robots om discs zoals blu rays en DVD’s te branden en te bedrukken. Sinds kort distrubeert MQ Europe ook de hele productlijn van BCN 3D Technologies, een spin-off van de Politechnische Universiteit van Barcelona (UPC). Dit bedrijf produceert een hele reeks 3D-printers, DLP-printers en laserbranders. BCN3D Technologies is nauw verbonden met de universiteit en heeft dan ook veel toegang tot kennis, BCN3D is dan ook een  groot en krachtige community. Een van de doelstellingen is kennis delen, om deze reden is er veel materiaal beschikbaar voor scholen om workshops te geven. De organisatie maakt deel uit van CIM, een stichting die technologie en bedrijven dichter bij elkaar brengt. Dat doen ze door middel van onderzoek, productie en opleiding, op deze manier maken ze bedrijven competitiever. Mede door de ontwikkeling, verbetering en promotie van producten en fabricagemethodes. Ground3d sprak hierover met Bart Olde Wolbers, oprichter en tevens zaakvoerder van MQ Europe.

We zijn een heel zichtbaar bedrijf omdat we samenwerken met verschillende Fablabs. Hier kan een klant of prospect onze producten zien en testen. We groeien snel en onze belangrijkste focus is goede producten leveren met goede service.

Hoe bent u terechtgekomen in de 3D-printindustrie?
“Toen 3D net in opkomst was, raakte ik gefascineerd door de technologie en de mogelijkheden. Mijn engineers zijn er ook helemaal ingedoken. Via een kennis kwam ik in contact met de managers van BCN 3D Technologies. Dit innovatieve bedrijf heeft een paar toppers afgeleverd in hun segment. Nu zijn ze klaar voor de volgende stap: uitbreiden en exporteren. Wij kunnen daar perfect bij helpen, want we hebben al jaren een sterk distributienetwerk in de Benelux.”

Hoe weten belanghebbenden van het bestaan van MQ Europe af?
“De meeste mensen horen van ons via internet, beurzen of mond-tot-mond reclame. Het is maar een klein wereldje, de 3D-printwereld en de producten zijn te zien op de meest toonaangevende beurzen en bij innovatieve Fablabs.”

Wat is de leukste opdracht die u ooit heeft gehad?
“We hebben heel veel leuke opdrachten. Afgelopen week hebben we bijvoorbeeld een van onze flatbedprinters omgebouwd om op allerlei soorten eten in kleur te printen met eetbare inkt.”

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rond het bedrijf?
“De nieuwste ontwikkeling is de Sigma, een double extruder 3D-printer die objecten van 20 x 29 x 21 centimeter kan printen. Hij kost €1790, dezelfde prijs als die van een 3D-printer met maar één extruder. Met deze printer kun je niet alleen twee kleuren gebruiken, maar ook allerlei constructies met twee verschillende materialen printen. Bijvoorbeeld filament als een in vloeistof oplosbaar materiaal. Hierdoor kun je onder andere mechanische delen printen of objecten met hangende vlakken die perfect afgewerkt zijn. Verder is er ook net een hoge resolutie DLP-printer ontwikkeld, de Lux. En een hoogwaardige 90 x 60 x 30 lasersnijder, de Ignis. Deze wordt in Europa gemaakt en concurreert met Epilog.”

Wat is de leukste opdracht die MQ Europe ooit heeft gedaan?
We komen in aanraking met veel leuke opdrachten. Afgelopen week hebben we bijvoorbeeld een van onze flatbedprinters omgebouwd om op allerlei soorten eten in kleur te printen met eetbare inkt.Een andere opdracht van BCN 3D Technologies die eruit springt is bijvoorbeeld dat met de Sigma de Choreoscope prijs gemaakt is, een dansprijs van de 21steeeuw van het internationale Dance Film Festival Barcelona. Een van de meest nuttige project en waar de mensen van BCN3Dtechnologies aan gewerkt hebben is het reproduceren van weefsel met een tumor van een kind van 5 onder leiding van de radiologen van het kinderziekenhuis St Joan de Deu in Barcelona. De moeilijkheid hierbij was dat ze twee verschillende soorten materialen moesten gebruiken om aan de ene kant het lichaamsweefsel en aders mee te reproduceren en aan de andere kant het zachtere tumorweefsel. Door de reproductie konden de chirurgen de operatie verschillende keren simuleren en is de uiteindelijke operatie sneller en voorspoedig voorlopen en is het voorbeeld gevolgd in andere operaties.

Waarom zou het MQ Europe over vijf jaar niet meer bestaan?
“Lastige vraag. Wat ik kan bedenken is dat we dan zijn geïntegreerd in iets groters of uitgekocht zijn. Het bedrijf heeft een behoorlijke omzet, geen bankschulden en we gaan niet over een nacht ijs. Het kan bijna niet stuk.”

Waarom zou MQ Europe over vijf jaar nog wel bestaan?
“Omdat we goed inspelen op de vragen en wensen van klanten. En sterker nog, we denken vooruit. Dat vinden klanten heel fijn, want zo blijven ze voorop lopen in hun markt. Verder krijgen onze klanten de service die ze verdienen. We hebben trouwe klanten die reclame voor ons maken, hoe comfortabel is dat?”

Loopt u nog ergens tegenaan?
“In het algemeen is de markt voor de meeste van onze producten nog jong. We hebben veel tijd nodig om geïnteresseerden te informeren. Verder is de wereldwijde vraag naar de Sigma zó groot en de productiecapaciteit maar beperkt, dat ik voorzie dat we in het begin niet aan alle vraag kunnen voldoen.”

Waar bent u het meest trots op?
“Trouwe, enthousiaste klanten waar we al jaren een sterke band mee hebben. We beloven geen gouden bergen, alles draait bij ons om de service. Om klanten te leveren waar ze écht behoefte aan hebben.”

Waar wilt u in investeren?
“We zullen investeren om geïnteresseerden zo veel mogelijk de kans te geven de producten te laten leren kennen en uitproberen. Schrijf ons een e-mail als je wilt weten waar dan kan bij jou in de buurt! mailto:bart@mqeurope.com

Bekijk het profiel van MQ Europe op Ground3d Globe.

 

Globe MQ Europe BCN3D Sigma_main frontal BCN3D LUX_main frontal BCN3D IGNIS_main frontal Bart met Sigma artis 3000 UV printer