Oceanz. medisch

The Scan – Oceanz.

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord.  Interview door: Maud Titarsolej.

Ground3d Globe’s partner
Oceanz is een productiebedrijf dat dagelijks unieke producten produceert door middel van 3D-printen. Het voormalige bedrijf 3D Worknet heeft sinds februari 2015 niet alleen een andere naam, maar ook een nieuwe, frisse uitstraling gekregen. “Met de klanten de wereld ontdekken” is het credo. De nieuwe filosofie is tweezijdig. Enerzijds heb je de blauwe oceaan, die staat voor R&D, verdieping, waarde vernieuwing. De rode oceaan staat voor de bekendere weg, zoals supply chain management, aftersales, het ‘gewone’ printen. Het grootste Nederlandse productiebedrijf Oceanz, richt zich onder meer op drie hoofdtakken: retail, medisch en industrie. Het gaat hier altijd om B2B. Daarnaast print Oceanz ook voor allerlei andere branches, als de aerospace, kunst, architectuur. Oceanz richt zich dus niet specifiek op consumenten, maar een deel van de klanten van Oceanz juist wel. Ground3d sprak met Stefan Holdinga, sales engineer bij Oceanz.

Hoe is Oceanz terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
3D Worknet is opgestart door een technisch bedrijf in Ede. Dat bedrijf heeft op een gegeven moment het 3D-printen opgepikt en is zich hierop gaan specialiseren. Op het moment dat 3D Worknet dat echt goed onder de knie had, zijn ze gestart met marketing en van daaruit is Oceanz ontstaan. Kwaliteit staat bij ons voorop. Oceanz heeft altijd interesse in vernieuwing en wil graag blijven inspelen op de nieuwste ontwikkelingen in de 3D-branche.

Hoe komt Oceanz aan opdrachten?
Het klantenbestand van 3D Worknet is grotendeels meegegaan naar Oceanz. Veel nieuwe klanten vinden ons via het internet en een aantal komt bij ons terecht via onze marketing acties. Daarnaast bezoeken we potentiële klanten en laten we hen zien wat we ze kunnen bieden. Via positieve mond-tot-mond communicatie komen er ook vele klanten bij ons terecht.

Wat is de leukste opdracht die Oceanz ooit heeft gehad?
We printen bij Oceanz voornamelijk B2B maar af en toe komen er ook specials langs. Zo hebben wij bijvoorbeeld in samenwerking met Ground3d en het bedrijf 4C Giel Beelen geprint voor 3FM. Dit was super gaaf!
Daarnaast hebben we voor een opdracht 3000 molentjes geprint. In de medische wereld maken we voornamelijk veel interessante dingen mee. Er komen veel fascinerende dingen voorbij en er is steeds meer mogelijk in de 3D-branche. Het werk is zo divers dat het moeilijk is om één specifieke opdracht te noemen die we als leukste hebben ervaren.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen wat betreft Oceanz?
We hebben heel veel nieuwe ontwikkelingen die spelen bij Oceanz. Met name door de grote hoeveelheid onderzoek die we uitvoeren komen we tot vele nieuwe ontdekkingen. Op dit moment is de overstap van 3D Worknet naar Oceanz ook een grote en belangrijke ontwikkeling voor ons waar we veel tijd aan besteden.

Over 5 jaar bestaat Oceanz nog, omdat…
… we zien dat 3D-printen nog een veel snellere spurt zal meemaken dan dat het al heeft gehad. Met name op het gebied van business to business. We hebben veel onderzoek gedaan en daaruit zijn weer nieuwe technieken en mogelijkheden ontstaan. De komende periode zal je hier meer van gaan horen.

Over 5 jaar bestaat Oceanz niet meer, omdat…
…we het dan zelf hebben verpest. Ik weet niet hoe dit zou kunnen gebeuren, maar dan zouden we er wel echt een potje van moeten maken. Ik denk dat als we niet blijven vernieuwen en geen persoonlijk contact met de klant behouden, dit een bedreiging voor Oceanz als gevolg zou kunnen hebben. Als we niet blijven innoveren zullen we niet langer voorop lopen en uniek zijn, maar een van de vele bedrijven binnen de 3D-branche.

Waar is Oceanz het meest trots op?
We zijn voornamelijk trots op de ontwikkeling die we de afgelopen 1,5 / 2 jaar hebben doorgemaakt. Dit is super snel gegaan en we hebben als bedrijf erg grote stappen gemaakt. De productiecapaciteit is bijna verdriedubbeld. Daarnaast hebben we professioneel veel slagen gemaakt. We zijn ook erg trots op onze ISO 9001 certificering. Op deze manier leggen we de kwaliteit van onze productieprocessen vast. Andere bedrijven kunnen nu ook echt kwaliteit van ons verwachten.

Loopt Oceanz ergens tegenaan?
We lopen tegen heel veel dingen aan. Dit kan zijn in onderzoek, maar bijvoorbeeld ook in materialen. Bij de verschillende vraagstukken komen zoveel dingen kijken. Deze zijn voor beide partijen vaak nog niet duidelijk. Er wordt daarom ook veel onderzoek gedaan. Doordat we dit doen, lopen we wel weer voor op de markt.

Waar wil Oceanz graag in investeren?
Oceanz wil graag veel blijven investeren in onderzoek en daarnaast willen we blijven investeren in het aangaan van samenwerkingen met externe partijen. Aan de hand hiervan willen we gezamenlijk meer kennis opbouwen.

Bekijk het bedrijfsprofiel van Oceanz. op Ground3d Globe.