Palio-RapidPro-2013

The Scan – Palio

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord.  Interviews door: Maud Titarsolej.

Ground3d Globe’s partner
Palio is het bedrijf van oud Siemens collega´s, Henk ten Dolle en Willy Scholten. Samen met werknemer Dennis werken ze met zijn drieën zo hard mogelijk om hun klanten blij te maken. Palio, afgeleid van de wereldberoemde paardenraces in Siena, is specialist op het gebied van Rapid Prototyping, Rapid Manufacturing en 3D-printen. Bij Palio komt het aan op snelheid, vakmanschap en kwaliteit. Door het grote internationale netwerk dat ze hebben, dat bestaat uit specialisten op elk gebied, weet Palio welke specialist nodig is voor een vraagstuk. Het enthousiaste team van Palio brengt partijen met elkaar in contact en brengt ze op weg door het geven van advies. Dit zorgt ervoor dat de partijen zelf hun vraagstuk en dus eigen project kunnen realiseren. Nadat Palio het zelfgeproduceerd beeldje van Piet Mondriaan heeft overhandigd is dit interview afgenomen.

Hoe is Palio terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
Ik, directeur van Palio Henk ten Dolle, zit al 30 jaar in de 3D-printindustrie. Het begon met het maken van gereedschap. Net voor de economische crisis is Palio opgezet. Ik heb van mijn hobby mijn vak gemaakt en werk al een tijd samen met Willy en Dennis. Alles wat met 3D-printen te maken heeft komt neer op het maken van een goede 3D-file. Het maken van een 3D-file doet Dennis bij ons. Dennis is bij Palio in design en productontwikkeling afgestudeerd.

Het leukste van 3D-printen is de vrijheid in dingen bedenken. Wat we hebben gemerkt is dat door het gebruiken van verschillende materialen zoals; zand, kunststof en nylon, je overal terecht komt. Door de jaren heen zijn we hierdoor gaan samenwerken met verschillende bedrijven. We werken bijvoorbeeld samen met het Duitse bedrijf Voxeljet.

Hoe komt Palio aan opdrachten?
Onze opdrachten komen via via binnenstromen. Zoals al eerder gemeld, we komen overal terecht door het gebruik van verschillende materialen en dan bouw je al gauw een netwerk op. Dit netwerk is gaan bestaan uit nationale maar ook internationale partijen. Daarnaast sta ik ook regelmatig in de krant en dit zorgt voor meer naamsbekendheid.

Wat is de leukste opdracht die Palio ooit heeft gehad?
Ground3d heeft gezorgd voor onze leukste opdracht ooit. Dit was het maken van een replica van het herdenkingsbeeld in Leiden. Binnen drie weken hebben wij een beeld van 1.80 meter hoog gemaakt. Dit beeld moest een replica zijn van het oorspronkelijke beeld die in het brons gegoten is. We hebben het beeld puur op basis van foto’s nagemaakt. Met behulp van deze foto’s is er een 3D-model gemaakt van het beeld. Hierna is het beeld 3D-geprint in kunststof en afgewerkt met bronslak.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen wat betreft Palio?
Op dit moment is de nieuwste ontwikkeling bij Palio een project in Duitsland. In de oorlog zijn er veel steden in Duitsland gebombardeerd. Door deze bombardementen is er onder andere een gemeentehuis vernield. Dit gemeentehuis is zoals het eerst was nagebouwd, maar nu missen ze nog zeven beelden die in de gevel van het gemeentehuis stonden. Er is geld ingezameld om deze beelden weer opnieuw te realiseren en dit jaar kan het eerste levensgrote beeld gerealiseerd worden.

Op basis van oude foto’s wordt het beeld nagemaakt. Uiteindelijk zal hij gemaakt worden van Bentheimer zandsteen. Dit zal ervoor zorgen dat het beeld geen vocht aan trekt en dus ook niet kapot vriest. Het leuke aan dit project is dat de beelden worden nagemaakt door een nieuwe methode (het 3D-printen), maar zal bestaan uit het originele materiaal (Bentheimer zandsteen).

Over 5 jaar bestaat Palio nog, omdat…
… wij ons netwerk blijven uitbreiden en dat ervoor zorgt dat we nodig blijven. Daarnaast proberen Willy en ik Dennis te stimuleren om zich te blijven ontwikkelen en dus te groeien.

Over 5 jaar bestaat Palio niet meer, omdat…
… ik geen zin meer in het werk zou hebben. Willy is al gepensioneerd, maar helpt mij nog met heel veel dingen. Als blijkt dat ik geen zin meer heb in het werk, dan zal Palio ophouden te bestaan. Dit is alleen nog lang niet het geval. Wat we wel merken is dat we een stuk selectiever zijn wat betreft het aannemen van klussen.

Waar is Palio het meest trots op?
Onze grootste trots is toch wel het bronzen beeld in Leiden. Onze snelle manier van werken zorgt ervoor dat we zulke projecten af krijgen. Als we meer tijd hadden gehad kon het beeld zelfs nog groter worden!

Loopt Palio ergens tegenaan?
Ja, tegen de particulieren die nog niet bekend zijn met het 3D-printen. We merken dat veel particulieren nog niet weten hoe het 3D-printen nou echt werkt. Ze realiseren zich vaak niet hoeveel tijd er in het 3D-printen kan zitten. Als we bijvoorbeeld op beurzen staan, merken we dat ze denken dat het 3D-printen niet zo moeilijk is. Dit is alleen helemaal niet het geval. Bij het 3D-printen begin je bij het maken van een 3D-file. Dit is voor ons het belangrijkste. Zolang deze file niet goed is, kan er ook niet iets goeds geprint worden. Bij het maken van zo’n file komt er veel kijken en daar zit veel tijd in. Dit kost daarom ook veel geld en daar schrikken particulieren vaak van. Ze vinden het al snel teveel geld kosten of te lang duren. Dit is toch wel echt iets wat we lastig vinden om helder te krijgen bij particulieren en we denken dat het nog wel even duurt voordat dit bewustzijn er is.

Bekijk het profiel van Palio op Ground3d Globe