Peggy Bannenberg

The Scan – Peggy Bannenberg

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord.  Interviews door: Maud Titarsolej.

Ground3d Globe’s partner
Peggy Bannenberg is, naast dat ze een heleboel dingen doet met 3D-printen, van huis uit sieradenontwerpster. Behalve traditionele manieren van ontwerpen, gebruikt ze tegenwoordig ook 3D-softwareprogramma’s in het proces van sieraden maken. Het 3D-printen gebruikt ze om zelf dingen uit te voeren en te bedenken en ook om mensen te helpen. Dit doet ze door middel van het geven van cursussen aan bijvoorbeeld sieradenmakers uit Arnhem. Omdat de 3D-printindustrie grote raakvlakken heeft, komen er al snel verschillende dingen bij haar werk kijken.

Hoe bent u terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
De reden dat ik ben begonnen met 3D-printen is omdat ik, tijdens het ontwerpen en het maken van mijn sierraden, mijn werk in grote lijnen visueel wilde maken. Hierdoor kan ik gerichter werken. Daarom ben ik begonnen met het mezelf aanleren van 3D-tekenen.

Daarnaast werd ik in 2009, met een groep andere sieradenmakers en vormgevers, uitgenodigd door TNO Eindhoven. TNO Eindhoven heeft mij de nodige informatie gegeven van hoe een traject op het gebied van 3D-printen in zijn werk gaat.

De verkregen informatie van TNO Eindhoven en het aangeleerde 3D-tekenen is altijd erg gunstig geweest. Het 3D-printen sloot hier naadloos op aan. Toen ik eenmaal wist hoe het werkte, was het een kwestie van aan de slag gaan en vooral bezig blijven.

Hoe komt u aan uw opdrachten?
Toen ik begon met 3D-printen merkte ik dat het grote raakvlakken heeft. Hierdoor is het werk dat ik doe erg gevarieerd. Het adviseren en helpen van mensen liep eigenlijk vanzelf. Zodra mensen opmerken dat ik over kennis beschik, komen er ook meer vragen binnen. Ook heb ik veel cursussen gegeven bij iFabrica. Helaas is het geven van cursussen bij iFabrica afgelopen, omdat iFabrica noodgedwongen moest stoppen. De cursussen kan ik nu, in plaats van bij iFabrica, op locatie geven. Ik hoop dat er in de afgelopen twee jaar genoeg kennis is rond gezongen om zo weer aan nieuwe en gevarieerde opdrachten te komen.

Wat is de leukste opdracht die u ooit heeft gehad?
De leukste opdracht die ik ooit heb gehad is het uitvoeren van de vraag van designer Chris van den Elzen. Hij wilde schoenen 3D laten printen voor Fashion Week Amsterdam 2014. Dit heb ik gedaan door hem te adviseren en 14 paar schoenen te printen. Dit jaar kon hij het, door de ervaring van het voorgaande jaar, zelf uitvoeren en heb ik hem geadviseerd en alleen maar 2 paar schoenen hoeven printen.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen wat betreft Peggy Bannenberg?
De nieuwste ontwikkelingen wat betreft Peggy Bannenberg zijn, dat de cursussen die ik aanbied nu alleen op locatie mogelijk zijn en niet meer bij iFabrica. Daarnaast geef ik nu ook demonstraties. Een voorbeeld hiervan was de demonstraties die ik heb gegeven bij het Nemo tijdens Museumnacht en de Nationale Museumweek.

Over 5 jaar bestaat Peggy Bannenberg nog, omdat…
…ik altijd open sta voor veranderingen en flexibel probeer te zijn. Zolang je met de stroom mee blijft roeien, dan kan je een stuk makkelijker omgaan met veranderingen. Hierdoor weet ik ook waar ik aan toe ben. Ik zie het daarom gewoon maar, want het werk moet een grote verassing blijven.

Over 5 jaar bestaat Peggy Bannenberg niet meer, omdat…
…alleen als ik door externe omstandigheden niet meer zou kunnen werken. Het kan ook zijn dat er iets is  veranderd. Bijvoorbeeld dat ik met iemand samen ben gaan werken. Eigenlijk houd ik er helemaal niet van om dingen te voorspellen, ik zie namelijk wel wat er op mijn pad komt.

Waar is Peggy Bannenberg het meest trots op?
Hetgeen waar ik het meest trots op ben, is de kennis die ik op dit moment in huis heb. Het is een fijn idee dat mensen naar je toe komen omdat ze weten dat ik over deze kennis beschik. Het is heel anders als je net begint en zoekende bent dan als je lang bezig bent met een onderwerp. Dan heb je een kennis paraat waarmee je aan de gang kunt. Het is iets wat moet groeien, wat je opbouwt en wat je niet in een keer hebt. Ik geef ook nog les in goudsmeden en daarbij merk ik dat het gevoel daarin ook terug komt. De ervaring van de materie in je vingers hebben voelt heel prettig.

Loopt Peggy Bannenberg ergens tegenaan?
iFabrica was een ideale plek om cursussen te geven maar die zijn helaas gestopt. Het geven van cursussen daar gaat dus niet meer door. Het was een plek waar je veel kennis kon delen en ook waar je met eigen inbreng mocht komen.

Bekijk het profiel van Peggy Bannenberg op Ground3d Globe