ProtoSpace 2

The Scan – ProtoSpace

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord. Interview door: Maud Zegger.

Gound3d Globe’s partner
ProtoSpace is een stichting gevestigd in Utrecht. ProtoSpace verhuurt machines en organiseert workshops, cursussen en educatieve programma’s. Daarnaast zijn ze regelmatig aanwezig op evenementen om het digitale maken te stimuleren en motiveren.  De stichting draagt de FabLab-gedachte actief uit; ze delen graag kennis en willen de 3D-techniek voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig maken. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, ProtoSpace stimuleert dan ook lokale productie.  Als FabLab beschikt ProtoSpace over een makerspace met snijmachines, 3D-printers, een frees en nog veel meer. Techniek zit in het DNA van de stichting, het is een plek waar veel wordt gemaakt en ontwikkeld. Twee dagen per week kan iedereen hier aan de slag met de 3D-printers en andere machines. De vergoeding die hier tegenover staat is het delen van je kennis.  Ultimaker, Nederlands trots en een van de grootste fabrikanten van desktop 3D-printers, is voortgekomen uit Protospace. Het initiatief is hier ontwikkeld en uitgegroeid tot een groot internationaal bedrijf. Ground3d sprak met Claartje Aarts, directeur van Stichting ProtoSpace.

Hoe bent u terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
Ik heb geschiedenis en Chinees gestudeerd, maar heb hiervoor gewerkt in de innovatieve business en ben hier onder andere product/programmamanager geweest. Daarna ben ik terecht gekomen bij ProtoSpace.

Hoe weten belanghebbende van het bestaan van ProtoSpace af?
We hebben een website, een nieuwsbrief en maken gebruik van Twitter. Daarnaast waren we een van de eerste FabLabs dus ook hierdoor zijn we bekend bij de doelgroep. We hebben altijd veel publiciteit gehad. Kort geleden hebben we nog in het NRC gestaan, dus ook via PR verkrijgen we bekendheid. Je kan dus stellen dat we op allerlei verschillende manieren bekendheid generen bij de doelgroep. Waar we mee gaan starten is het schrijven over de innovaties die plaatsvinden bij ProtoSpace, deze worden dan op de website geplaatst.

Wat is de leukste opdracht die ProtoSpace ooit heeft gehad?
Wat wij heel leuk vinden is dat we onze kennis ook concreet kunnen toepassen. We hebben laatst in samenwerking met Stichting Accessibility een schaalmodel van de Kilimanjaro gemaakt. Deze was bedoeld voor blinden die de berg gingen beklimmen (binnenkort ook te zien bij RTL). Het schaalmodel hadden we ook volgestopt met elektronica, dus als je met je vinger over het pad bewoog, kreeg je allerlei informatie via geluidsopnamen. Dit hadden we bewerkt met 3D technieken, zodat je kon voelen wanneer je in boomstronken terecht zou komen of wanneer je rotsen zou trotseren. Het visueel maken van de berg voor de blinden was erg gaaf. Onze kunde op het gebied van 3D-printen en het interactief maken was interessant en nuttig. Waar we ook heel trots op zijn is de samenwerking met het UMCU (Universitair Medisch Centrum Utrecht), waarin we participeren in een project om kraakbeen te printen. Onze kennis van 3D printers wordt hiervoor aangesproken. Het einddoel van het project is om kraakbeen 3D-printen te printen. Dit zijn baanbrekende projecten en het is heel bijzonder om hier zo dicht op te staan. Eigenlijk doen we heel veel mooie en leuke projecten waar we heel trots op zijn.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom ProtoSpace?
Experimenteren en uitproberen is de manier om nieuwe dingen te ontdekken. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling is dat wij samen met de Hogeschool van Utrecht en het UMCU onze krachten willen bundelen. We zitten eraan te denken om hier fysiek één plek van te maken. We willen een plek zijn waar mensen prototypes kunnen maken en waar nieuwe bedrijven kunnen starten. Dit is voor ons een nieuwe stap. Het inspireert enorm om vanuit een grotere gedachte bezig te zijn met digital fabrication. Door het bundelen van onze krachten kunnen we echt meer bereiken.

Waarom zou ProtoSpace over 5 jaar niet meer bestaan?
Het zou moeten stoppen op het moment  dat er geen behoefte meer is aan innovatie. Ik denk dat er altijd wel ruimte zal zijn voor ProtoSpace. Als je niet mee gaat met de trends en ontwikkelingen  en achter blijft lopen kan het ook tot gevolg hebben dat je binnen enkele jaren niet meer bestaat. We moeten voorop blijven lopen en blijven laten zien dat digital fabrication heel veel mooie voordelen kan hebben op het gebied van duurzaamheid en nieuwe  toepassingen. Er is nog heel veel ruimte voor innovatie.

Waarom zou ProtoSpace over vijf jaar nog wel bestaan?
De innovatie zal door blijven gaan en er zal op deze manier altijd vraag blijven bestaan. We zijn druk bezig om groter te worden en zijn bezig om uit te breiden. We kunnen steeds meer  betekenen voor innovatie.

Loopt ProtoSpace nog ergens tegenaan?
Er zijn altijd dingen waar we tegen aan lopen, maar dit zijn dingen die we zelf oplossen en waar we zelf achteraan gaan. Denk aan financiële, bedrijfsmatige dingen. We vinden altijd kansen en mogelijkheden.

Waar is ProtoSpace het meest trots op?
We zijn het meest trots op het ontstaan van Ultimaker. Deze is echt hier ontwikkeld. De CEO van Ultimaker is voormalig lab manager van ProtoSpace.

Waar zal ProtoSpace in willen investeren?
In onze mensen. We moeten blijven innoveren. Onze mensen hebben ook de ruimte nodig om hierin mee te kunnen gaan. Dit betekent investeringen aan de kant van ProtoSpace.

Bekijk het profiel van ProtoSpace op Ground3d Globe.