RapidCenter

The Scan – RapidCenter

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord.  Interviews door: Maud Titarsolej.

Ground3d Globe’s partner
RapidCenter is een productiebedrijf, ook wel 3D-Printing Portal, voor het 3D-printen in de meest uiteenlopende materialen zowel full-colour, kunststof en metaal. RapidCenter is ontstaan uit Landré, een bedrijf dat machines, waaronder 3D-printers, verkoopt en importeert. Vanuit de 3D-printers van Landré is RapidCenter ontstaan. Dit Portal geeft de mogelijkheid diverse Rapid Prototyping en Rapid Manufacturing producten te laten produceren. RapidCenter levert complexe prototypen en eindproducten in enkelstuks of kleinere series voor de zakelijke markt en met name de (technische) maakindustrie. Ground3d sprak met de directeur van RapidCenter, Jan Floor van Egmond.

Hoe is RapidCenter terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
Toen de crisis losbarstte was de 3D-printindustrie een kans waarvan we vonden dat we die moesten aangrijpen. In 2008 wisten nog niet hoe hard het 3D-printen zou gaan groeien, maar toch zijn we toen deze industrie ingestapt. Toen we deze industrie instapten, moesten wij innoveren en daarom is Landré toen begonnen met het verkopen en importeren van 3D-printers. Daarnaast moesten wij onze kennis wat betreft het 3D-printen ontwikkelen en wilden we gezien worden als het bedrijf dat over deze kennis beschikt.

Uit het netwerk van Landré kenden we al een aantal fabrikanten waar we veel van konden leren. We haalden hier veel kennis vandaan en vanuit hier gingen we verder. Door gewoon veel te doen hebben wij ontzettend veel geleerd. Uiteindelijk hadden we dus de machines, gingen we fabrikanten benaderen en gingen we aan de slag.

Hoe komt RapidCenter aan opdrachten?
Door de klanten die we hadden van Landré kwamen de eerste opdrachten binnen voor RapidCenter. Iemand die een idee of een vraag heeft komt online bij ons binnen. Daarmee gaan we dan aan de slag. We kijken of het gemaakt kan worden en hoe het gemaakt kan worden en dan kijken wij of het moet worden uitbesteed of niet. We merken dat het aantal klanten steeds meer toe blijft nemen.

Wat is de leukste opdracht die RapidCenter ooit heeft gehad?
De opdrachten die we hebben kunnen verschillen van implantaten tot assemblages. We houden ons vooral bezig met de industriële industrie, maar we krijgen nu bijvoorbeeld ook vragen vanuit de medische sector. Door de verschillende vragen, uit verschillende branches, ervaren wij elke opdracht als leuk. We leren telkens weer nieuwe dingen, omdat wij afhankelijk zijn van onze partners. Onze partners weten namelijk meer van hun eigen branche af dan dat wij weten.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen wat betreft RapidCenter?
We breiden uit en gaan meer richting de metaalindustrie. In deze industrie is er veel vraag naar het 3D-printen en is er nog weinig aanbod van diensten. Om diensten aan te kunnen bieden hebben we twee nieuwe machines gekocht voor RapidCenter.

Over 5 jaar bestaat RapidCenter nog, omdat…
… we op het gebied van techniek voor blijven lopen op onze opdrachtgevers. We blijven in staat om bij te blijven met de nieuwste technieken.

Over 5 jaar bestaat RapidCenter niet meer, omdat…
… de 3D-printmarkt dan is voorzien van leveranciers en klanten die zelf hun weg kunnen vinden op het gebied van 3D-printen.

Waar is RapidCenter het trotst op?
We zijn het trotst op dat wij ontstaan zijn uit iets wat er nog niet was en dat we gegroeid zijn tot wat we nu zijn.

Loopt RapidCenter ergens tegenaan?
Waar we tegenaan lopen is dat we beperkt worden door klanten die denken dat een product een kopie wordt van het origineel. Dit is alleen niet het geval, want bij het 3D-printen komt er een half fabricage uit. Hierbij hebben we gemerkt dat het van belang is dat we dit duidelijk communiceren naar de klant.

Waar zou RapidCenter graag in willen investeren?
Eigenlijk investeren we continue in de kennis en kunnen van onze medewerkers en printers.

Bekijk het profiel van RapidCenter op Ground3d Globe.