The Scan – RDM Makerspace

In de wekelijkse rubriek ‘The Scan’ komen onze Ground3d Globe partners aan het woord.  Interview door: Maud Titarsolej.

Ground3d Globe’s partner
RDM Makerspace is de ‘sportschool voor makers’. Je wordt lid en je krijgt toegang tot allerlei machines waaronder: 3D-printers, cnc frezen, robotarmen, hout – en metaalbewerkingsmachines. RDM Makerspace heeft alles onder een dak zitten en is gevestigd op het RDM terrein in Rotterdam. Ground3d sprak met Vincent Wegener.

Hoe is RDM Makerspace terecht gekomen in de 3D-printindustrie?
Voor het geven van invulling aan het RDM terrein in Rotterdam werd bij Jurjen en mij de vraag neergelegd of wij iets konden doen voor start-ups. Toen zijn we gaan kijken naar de locatie en hebben we een businessplan geschreven. Ook hebben we in 2013 gekeken bij makerspaces in de VS. In September 2013 hebben we uiteindelijk RDM Makerspace opgericht. We zijn toen begonnen met 3D-printen en het geven van cursussen. Zo konden we onze kennis uitbreiden, door het gewoon te doen, en uiteindelijk konden we ook weer meer machines kopen.

Hoe komt RDM Makerspace aan opdrachten?
We hebben een website en daar komen veel mensen op af. We maken techniek laagdrempelig voor iedereen door middel van onze workshops. Zo zijn we destijds begonnen en daaruit volgen nu ook workshops voor professionals. We merken dat mensen veelal uit interesse langskomen, iedereen wil wel even proeven en ruiken.

Wat is de leukste opdracht die RDM Makerspace ooit heeft gehad?
Voor een evenement moesten we scheepjes printen, waar een lego-steentje op geklikt kon worden. Daar moesten we er 150 van printen en die kwamen bij een diner te liggen. Dat was een leuke 3D-actie. Een spraakmakend voorbeeld is de opdracht die we voor Wakker Nederland hebben gedaan. We hadden een Tweede Kamerlid ingescand en in de studio hebben we het model 3D-geprint en overhandigd aan deze persoon. Dat was een geslaagde actie waar een perfecte timing voor nodig was, aangezien de print 10 uur duurde en deze tijdens de live uitzending af moest zijn. Dit was heel spannend, maar echt een leuke opdracht. Daar hebben we veel reacties op gehad.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen wat betreft RDM Makerspace?
Algemeen zijn we aan het uitbreiden op het gebied van robotica, drones en Internet of Things. We hebben hier drie robotarmen en ook een indoor drone. Wat het 3D-printen betreft, hebben we nu een machine die met papier 3D-modellen kan maken. We geloven ook in kruisbestuiving, alle nieuwe technologieën samen brengt iets nieuws en spannends op.

Over 5 jaar bestaat RDM Makerspace nog, omdat…
…we blijven ontwikkelen op het gebied van drones, robotica, IoT en 3D-printen. Als de hype voorbij is, moet je het interessant blijven houden. Onderzoeken welke technologie toegankelijk is en die dan gaan toepassen.

Over 5 jaar bestaat RDM Makerspace niet meer, omdat…
Als we stil zouden blijven staan en zouden blijven hangen bij het 3D-printen, zouden we niet meer meelopen met de techniek. We zouden achterhaald zijn en misschien niet meer bestaan.

Waar is RDM Makerspace het meest trots op?
We zijn het meest trots op hetgeen wat we hebben bereikt binnen deze korte tijd. We hebben een groeiend aantal leden die ook echt betrokken zijn bij de makerspace. Ze zijn ontzettend enthousiast en denken graag met ons mee. Twee jaar geleden hadden we niet durven dromen dat het zo zou gaan lopen.

Loopt RDM Makerspace ergens tegenaan?
Op dit moment is ons ledenaantal ontzettend toegenomen. Dit betekent ook, dat onze machines intensiever worden gebruikt en dat er meer onderhoud nodig is. Dit is iets waar we een beetje tegenaan lopen. Ook zijn er mensen die zich niet bewust zijn van de beperkingen van het 3D-printen. Het is niet zo dat je op een knop kan drukken en dat er dan een onderdeel uitkomt. Dit moeten we dan ook vaak uitleggen.

Waar zou RDM Makerspace in willen investeren?
Op dit moment zitten we nog buiten de stad en veel mensen kennen het RDM terrein nog niet. We willen daarom graag investeren in de naamsbekendheid van RDM Makerspace.

Bekijk het profiel van RDM Makerspace op Ground3d Globe.